Přejít k hlavnímu obsahu

G2 jsou ve finále LEC. Napínavou sérii musela rozhodnout pátá mapa

25. 7. 2023 | 10:20 League of Legends Reportáž
Bitvu o finále nejvyšší evropské soutěže proti sobě svedly dva nejlepší celky skupinové fáze LEC - G2 Esports a XL. Favorit byl jasný, G2 dlouhodobě patří mezi evropskou elitu, zatímco XL skončili v zimním a jarním splitu na posledním místě. Vývoj ale rozhodně jednoznačný nebyl a rozhodovat musela pátá hra. Tu nakonec zvládla lépe zkušenější sestava G2.
G2 jsou ve finále LEC. Napínavou sérii musela rozhodnout pátá mapa
G2 jsou ve finále LEC. Napínavou sérii musela rozhodnout pátá mapa
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

V nejvyšší evropské soutěži v League of Legends zůstaly poslední čtyři mančafty. Hned v prvním utkání se rozhodovalo o první postupujícím do velkého finále. Excel, největší překvapení letního splitu, vyzvali G2. A ve svých kvalitních představeních pokračovali.

Rozjezd byl o něco pomalejší. Pár smolných potyček přehouplo vývoj první hry jasně ve prospěch G2. XL se snažili vzdorovat, ve 32. minutě už ale jen sledovali, jak soupeř ničí jejich základnu. I ve druhé hře si vybral outsider red side, tentokrát byl úspěšnější. Od early game byl špíl v režii XL, další krvavá hra skončila po 28 minutách.

Postupem času byly jednotlivé zápasy čím dál tím vyrovnanější. Výsledky prvních dvou her se opakovaly a šlo se na Summoner's Rift i popáté. A překvapení nebylo daleko.

Excel hráli výborně. Dobré makro rozhodnutí doplňovaly dobře odehrané teamfighty. Ve 28. minutě XL ovládli důležitou bitvu, kterou okorunoval Chemtech Soul. Ten ale nestačil na extrémně silné combo Kog'Mav + Milio. Steven „Hans Sama“ Liv uštědřil soupeřům necelých 50 tisíc poškození a byl jasnou hvězdou celé série.

G2 jsou ve finále letního splitu LEC, XL musí bojovat dál. V dalším kole vyřazovací části se utkají proti lepšímu z dvojice Team Heretics/Fnatic. Pro všechny tři mančafty bude příští víkend obrovsky důležitý.

Vítěz z již zmiňované dvojice postoupí do dalšího kola, ale zároveň si i zajistí účast na sezónním finále a udrží si naději na Worlds. Poražený končí. V následném zápase o finále budou muset Excel uspět, pokud chtějí na Season Finals.

Play-off LEC
Play-off LEC
: lol.fandom.com
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).