Přejít k hlavnímu obsahu

Všechno je jinak! Budovateli TSM nechtěli zaplatit a on končí, ozývá se ze zákulisí

1. 8. 2023 | 18:34 Counter-Strike 2 Zajímavost
Před týdnem už se skoro podepisovalo, nyní je všechno jinak. Americké organizaci TSM se návrat na pole Counter-Strike hroutí pod rukama. Vše odstartoval náhlý konec trenéra, kterému podle různých zdrojů nechtěli zaplatit skauting a umožnit bootcamp, jak si on představoval. V ohrožení je teď i samotná hráčská pětka. Jak tohle drama nakonec dopadne?
Rémy „XTQZZZ“ Quoniam
Rémy „XTQZZZ“ Quoniam
Zdroj: ESL

Ještě před týdnem jsme vás informovali o tom, že TSM už trénují v pěti hráčích a jsou blízko návratu. Jedním z hlavních pilířů celé skládanky měl být také Rémy „XTQZZZ“ Quoniam, který byl s americkou organizací ve spojení už několik měsíců a pomáhal budovat kádr podle svých představ. Po štaci ve Vitality a G2 Esports vyhlížel nový začátek. Jenže nežli se týden s týdnem sešel, karty se úplně obrátily.

Poslední červencový den vyšlo najevo, že XTQZZZ již není součástí plánů TSM. Tuto novinu nejprve odhalila zpráva od portálu Blix, načež ji potvrdil sám francouzský kouč i pro HLTV.org. Důvody odstoupení z projektu, na jehož budování měl během letní přestávky lví podíl, nechtěl čtyřiatřicetiletý Francouz objasnit, jako má ve zvyku. Více jsme se tak dozvěděli až od jeho krajana, streamera KRL, který řekl vše naprosto na rovinu.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Dle jeho slov totiž francouzskému trenérovi nechce organizace zaplatit za skauting a hráčské pohovory, které prováděl celý měsíc při stavbě kádru. Všichni se také měli sejít na bootcampu, který však byl zrušen, protože organizace věří, že je nutné se setkávat jen před Majorem. Asi každý si dokáže představit, jakou námahu dá shánění hráčů a jak důležité je nejen trénování v jedné místnosti, ale i společné trávení času.

Podle Blixu je v ohrožení i osud celé soupisky, a to kvůli údajnému porušení ústních dohod týkajících se délky smluv a některých bonusů. Hlavními pilíři týmu měli být Cai „CYPHER“ Watson a Timofey „interz“ Yakushinov, roli snipera měl překvapivě zastávat nepříliš známý mladík Mădălin-Andrei „MoDo“ Mirea. Tyto mladé pušky XTQZZZ doplnil zkušenou dvojicí Valdemar „valde“ Bjørn Vangså, Audric „JACKZ“ Jug.

Drama ještě rozpitval žurnalista neL: „A ve skutečnosti je to ještě horší. Vysvětlím vám, kdo je XTQZZZ. Ten božský plešoun, jak mu říkají ve Francii. Poté, co ho vyhodili z Vitality, z jeho projektu, kde vybudoval soupisku a držel ji stabilně v TOP 5, se po roce vrátil, aby jim pomohl vyhrát Major. Aniž by o tom předtím nebo potom mluvil. V G2 Esports, když viděl, že něco nefunguje, tak se rozhodl odejít, protože pochopil, že nemůže dělat to, co by chtěl. Mohl přece zůstat a dál dostávat peníze, ne? To dělá tolik lidí,“ napsal ve dlouhém příspěvku na Twitteru.

„Teď u TSM skončil kvůli nesplněným slibům a nedůvěře v organizaci. Ani potom ale nechtěl žádné drama, které by mělo dopad na hráče. Chtěl ukázat, že mu organizace mohou věřit. Takže to je XTQZZZ. Není dokonalý, ale vždycky je zábavné číst, že je podvodník nebo zloděj výplatních pásek. Lidi vědí prd,“ uzavřel pozadí zkušeného kouče.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.