Přejít k hlavnímu obsahu

Fotbalista, miliardář i streamer. Forbes představuje TOP 10 tváří českého esportu

3. 8. 2023 | 15:46 Žebříček
Populární magazín Forbes přišel se svým dalším žebříčkem, tentokrát se v českých luzích a hájích zaměřil na esport a jeho nevlivnější postavy posledních let. Ve výběru TOP 10 dominují zástupci organizací, objevuje se ale o organizátor, hráč, streamer či zástupce partnera.
TOP 10 tváří českého esportu
TOP 10 tváří českého esportu
Zdroj: Forbes / PLAYzone

Česká esportová sféra už dokázala přivábit nejednoho miliardáře. Do domácích subjektů se už zapojila jména jako Daniel Křetínský, Ivan Zach, Karel Janeček, Petr Dědek nebo Petr Syrovátko. Do herního prostředí vstoupili s nemalými investicemi, které je baví a u kterých hlavně věří, že se jim jednou násobně vrátí. Podle odhadů analytické společnosti Newzoo totiž esport v Česku ročně generuje přibližně 150 milionů korun.

Magazín Forbes mezi nejvlivnější osobnosti domácího esportu vybral vedoucí postavy týmů ENTERPRISE, eSuba, SINNERS, Entropiq, Sampi.Tipsport a Dynamo Eclot. Za každým ale stojí jiný příběh. Zatímco Miroslav Bodnár je prodlouženou rukou Daniela Křetínského s Patrikem Tkáčem, Ladislav Dyntar je součástí eSuby od útlých začátků, stejně jako nejmladší člen výběru Martin Novotný z Dynama Eclot. Martin Kabrhel, Jakub Jankto a Moritz Straube své týmy také založili, ale až v době největšího boomu esportu.

Tipsport CS:GO Praha
Tipsport CS:GO Praha
Foto: Česká asociace esportu

Jako nejvyšší muž nechybí ani zakladatel PLAYzone a předseda České asociace esportu Lukáš Pleskot. Vlivnou postavou je jediný tvůrce mezi zvolenou desítkou Petr „Xnapy“ Jirák, jenž se z pozice League of Legends ikony stal jedním z nejlépe vydělávajících videotvůrců v Česku. Hráče v TOP 10 nezastupuje nikdo jiný než nejznámější ostrostřelec Tomáš „oskar“ Šťastný. Za stranu partnerů výběr uzavírá Daniel Veselý, který na Tipsportu pomohl z esportu vybudovat šestý nejsázenější sport v Česku a na Slovensku.

Kompletní žebříček těch, kteří podle Forbesu ovlivňují vývoj esportu v Česku poslední roky nejvíce, najdete na tomhle odkazu. Tématu profesionálně řízené sféry gamingu se zaobírá podrobný obsáhlý článek.

Zdroj: forbes.cz
Štítky: Forbes
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.