Přejít k hlavnímu obsahu

NiKo má double! G2 Esports ovládli IEM Cologne, ve finále si pohráli s ENCE

6. 8. 2023 | 21:00 Counter-Strike 2 Reportáž
Dlouhé roky mu byla „Katedrála Counter-Striku“ zapovězena, na poslední chvíli se ale dočkal. Sice to není Major, MVP turnaje Nikola „NiKo“ Kovač si však dalšího titulu do sbírky, navíc možná úplně posledního z éry CS:GO, musí určitě cenit. G2 Esports neměli většinu zápasu s ENCE problém a po IEM Katowice získali jednu z nejcennějších kombinací titulů na světě!
Nikola „NiKo“ Kovač
Nikola „NiKo“ Kovač
Zdroj: HLTV.org

Grandiózní BO5 finále mezi G2 Esports a ENCE se odšpuntovalo na mapě Nuke. I díky pohodlnější obraně začali mnohem lépe G2, kteří svého soka téměř k ničemu nepustili. Po skvělé půli 11:4 nijak nezpomalovali a vyhráli jednoznačně 16:4. ENCE to zkrátka nestřílelo, hlavní hvězda týmu Alvaro „SunPayus“ Garcia třeba zaznamenala pouhé čtyři přesné zásahy, naopak Nikola „NiKo“ Kovač si připsal luxusní skóre 22-8.

Druhá mapa Mirage začala lépe pro finskou organizaci. Z vedení 5:0 ale její hráči nedokázali vytěžit tolik, kolik by si představovali, pokud chtěli sérii srovnat. G2 skóre dotáhli a po výměně stran byli opět na koni. Družina Marca „Snappi“ Pfeiffera v útoku vypadala ztraceně, což se proti excelentním hráčům na druhé straně nemůže stávat. Po prohře 10:16 se tak ENCE vysněný titul vzdálil na kilometry daleko.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Pokud někde měli ENCE zaskórovat, tak jedině na Anubisu, kde jsou poslední měsíce neporažení. A třetí mapa opravdu začala vyrovnaně. Oba týmy si nenechaly ani pixel prostoru, jenže za G2 tentokrát výjimečně střílelo pouze duo Kovačů, díky čemuž šli ENCE do trháku 10:5. Vedení už si vzít nenechali, a i když svým fanouškům v závěru málem přivodili infarkt, těsným vítězstvím 16:13 poslali zápas na další mapu.

Jenže přišel Ancient, oblíbené hřiště Ilji „m0NESY“ Osipova. Tahle kombinace byla skutečným hřebíčkem do rakve jakéhokoliv možného comebacku. Osmnáctiletý zázrak střílel vše, co na obrazovce spatřil, a s 29 killy výrazně přispěl k tomu, že G2 Esports mohou slavit fenomenální double. V jediném roce totiž dokázali vyhrát jak Katowice, tak i turnaj v Kolíně nad Rýnem. Tenhle úspěch získali jako třetí tým v historii.

Ocenění nejužitečnějšího hráče turnaje bylo těžké rozseknout, před finále se v nejlepší pětici nacházeli tři zástupci G2 Esports. Nakonec jej však před týmovým kolegou ubránil Nikola „NiKo“ Kovač, který na titul z Cologne čekal celou kariéru, stejně jako všichni jeho spoluhráči. Teď už mu ve sbírce chybí jen Major.

„Přehráli nás individuálně, není co dodat,“ prohlásil výstižně kapitán zklamaného týmu Snappi, který dnes v roli in-game leadera herně nezaostával a dokázal zaznamenat nejvíce zabití z celého týmu. ENCE na turnaji zanechali parádní dojem a ukázali, že jsou připraveni vyhrávat. Příště se s nimi už bude počítat.

IEM Cologne 2023
IEM Cologne 2023
Foto: Česká asociace esportu
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.