Přejít k hlavnímu obsahu

Zaplatili NAVI za posily 30 milionů? Ne, ale CEO nevyvrátil 45 milionů za odchody

7. 8. 2023 | 16:05 Counter-Strike 2 Spekulace
Natus Vincere se v létě odhodlali k šokující přestavbě kádru. Prodali dva důležité pilíře a jedny z nejlepších hráčů světa na svých pozicích a vydali se poprvé v historii mezinárodní cestou. Levné to ale nebylo. V posledních dnech začaly vzduchem létat gigantické cenovky, z nichž některé už CEO organizace Yevhen Zolotarov stihl vyvrátit. Pro všechny totiž byly až překvapivé vysoké.
Justinas „jL⁠“ Lekavicius
Justinas „jL⁠“ Lekavicius
Zdroj: ESL (Stephanie Lindgren)

Ivan „iM“ Mihai byl největším objevem BLAST.tv Paris Majoru, když s odsuzovaným týmem GamerLegion dokráčel až do finále a sám bojoval o korunu nejužitečnějšího hráče turnaje. Okamžitě se tak z něj stalo jedno z nejžádanějších zboží na trhu, setrvání v GL by bylo překvapující. Rumunský hráč však měl mít v německé organizaci podepsanou dlouhodobou smlouvu, proto jeho přestup nebyl skutečně zadarmo.

Ruský portál META Cybersport o víkendu publikoval zprávu, ve které hovoří o tom, že vedení GamerLegion za svoji hvězdu požadovalo rovný 1 milion dolarů a přestupní částka se nakonec dostala na 900 tisíc. Spolu s tím META Cybersport hovoří také o dalších 450 tisících za Justinase „jL“ Lekaviciuse, které šokovaly možná ještě více a sám hráč se jim brzy na sociálních sítích vysmál. Za několik týdnů mu totiž končila smlouva.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

V součtu se tedy bavíme o 1 350 000 dolarů za dva nové hráče, což je v přepočtu skoro 30 milionů korun. Tato suma je ale mimo realitu, jak se dalo očekávat. CEO Natus Vincere Yevhen Zolotarov prozradil portálu Dust2.us, který převzal původní informace od META Cybersport, že uváděné sumy jsou více než dvakrát vyšší, než co NAVI skutečně za hráče zaplatili organizacím Apeks a GamerLegion. Bavíme se tedy o reálné částce 10-15 milionů korun, z nichž většina byla určitě za iM, jehož cena se může blížit půl milionu dolarů.

Zolotarov se ovšem nijak nevyjádřil k druhé části publikace od Dust2.us, který hovoří o údajné přestupové sumě za Denise „electroNic“ Sharipova a Ilju „Perfecto“ Zalutského, jenž společně zamířili do Cloud9. Insider OverDrive už na konci června reportoval částku ve výši 2 milionu dolarů, tedy 45 milionů korun. Finální suma je ale neznámá. Proměna NAVI chce trpělivost, ale organizace na ní minimálně vydělala.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.