Přejít k hlavnímu obsahu

Další m0NESY, co hraje jako NiKo. 16letý generační talent nepřestává udivovat

9. 8. 2023 | 10:50 Counter-Strike 2 Příběh
Zatímco celý svět ohromeně sleduje výkony čerstvě osmnáctiletého Ilyi „m0NESY“ Osipova z G2 Esports, na pomezí světové třicítky, přesněji řečeno v týmu Spirit, se vyvíjí další zázračný talent. Jmenuje se Danil „⁠donk⁠“ Kryshkovets, je mu teprve šestnáct let, ale už nyní je jasně vidět, že má před sebou velkou kariéru a přestup mezi světovou špičku je jen otázkou času.
Danil „⁠donk⁠“ Kryshkovets
Danil „⁠donk⁠“ Kryshkovets
Zdroj: Team Spirit

Danil „donk“ Kryshkovets měl cestičku ke královně FPS stříleček vyšlapanou už od mala. Podobně jako mnoho dnešních profesionálů, i on se ke Counter-Striku dostal v brzkém věku skrze svého staršího bráchu.

Když vyšla verze Global Offensive, ve svých šesti letech na ní přesedlal. A udělal dobře. Mladý Rus se rychle vypracoval a jeho schopnosti mu mohou závidět desítky milionů konkurentů. Skrze populární platformu FACEIT si ho na začátku roku 2021 všiml uznávaný insider OverDrive a doporučil jej do Spirit Academy.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Ve svých čtrnácti letech se minimálně dle červených statistik ještě hledal. I přesto měl ve vedení organizace důvěru a v dalším roce si už vysloužil profesionální smlouvu. To mu samozřejmě vlilo novou krev do žil.

Při premiéře v WePlay Academy League zanechal dojem, ale skutečně klapat to Spirit Academy začalo až v následující sezóně. Donk⁠⁠ dovedl tým ke stříbru, když prokázal nejen agresivní hru a výborný aim, ale i nadprůměrné herní IQ a skvělé řešení pozičních situací. Svůj herní styl přirovnává k Nikolu „NiKo“ Kovačovi.

I přes rating kolem 1.20 se o něm vloni ještě moc nemluvilo. „Je mu teprve 15 let, ale už teď hraje na dobré úrovni a zaslouží si přinejmenším pozornost. Letos (v roce 2023) se kvůli svému věku do první dvacítky nedostane, ale v budoucnu tohoto cíle pravděpodobně dosáhne,“ jako jediný mu vyřkl důvěru Dmitry „sh1ro“ Sokolov.

Letos to ale bude rozhodně jiné. Jeho působivé výkony se dostávají do hledáčku světových týmů, zájem o něj dokonce údajně měli i vítězové Majoru Vitality. Nakonec však vsadili na Shahara „flameZ“ Shushana. Velkou roli hrála zřejmě i nezkušenost s LAN turnaji, která je sice pochopitelná, ale zároveň si vzpomeňte na donkova krajana Ilju „m0NESY“ Osipova, jenž po přestupu z juniorky okamžitě dobývá nejvyšší úroveň.

Šestnáctiletý mladík proto nadále zůstává v organizaci Team Spirit, kde byl před měsícem povýšen do hlavního týmu, jak se dlouho očekávalo. Ani ten mu ale brzy nemusí stačit. Zatím se mu totiž daří více než dobře – za posledních 20 map neklesnul pod rating 1.14, drží si 60 % headshotů a téměř 1 kill na kolo. Často je nejlepším hráčem svého týmu, a to proti němu stáli soupeři jako Virtus.pro či Bad News Eagles.

Příběh dalšího ruského pokladu musí mít pokračování na Tier 1 scéně. Pokud se tam nová sestava Spirit nevrátí, a organizace jej nebude držet až nezdravě dlouho ve svých spárech, tak za něj dřív nebo později přijde tučná suma. Donk má všechny předpoklady, aby byl dalším m0NESYm, jen se stylem jako NiKo.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.