Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství světa reprezentací se blíží! Koho za Česko vyzvou ZEDKO a spol.?

24. 8. 2023 | 13:37 Counter-Strike 2 Preview
Mistrovství světa v elektronických esportech se blíží, Česko bude mít své zástupce ve třech různých titulech. Vedle silného týmu v Dotě 2 a reprezentanta ve hře eFootball se o úspěch popere také národní výběr v Counter-Striku. Koho do něj nominoval manažer Štěpán Mach?
Česká reprezentace na loňském MS
Česká reprezentace na loňském MS
Zdroj: Štěpán Mach (s povolením)

Česká CS:GO reprezentace ovládla kvalifikaci západní Evropy a nebude chybět na 15. ročníku mistrovství světa od Mezinárodní esportové federace. Cesta byla hodně spletitá především kvůli náročnosti poskládat stabilní pětici, v různých složeních to ale čeští hráči zvládli a česká je vrchol reprezentační sezóny. Místo konání není tak exotické jako v loňském roce, po Bali se letošní šampionát uskuteční v Rumunsku.

Koho tedy ve městě Jasy uvidíme v národním dresu? Tak jako vloni nebudou chybět Dominik „blogg1s“ Janita a Josef „MoriiSko“, kteří mají za sebou loňské mistrovství světa i Evropy. Na jednom z turnajů se s nimi ukázal i Martin „Pechyn“ Pechoušek, který hlásí návrat. Kostru poté doplňují SINNERS, jejichž týmový harmonogram počítá s účastí a nemělo by na poslední chvíli dojít k žádné absenci. Se lvem na drese se o reprezentační úspěch poperou ostřílení borci Jindřich „ZEDKO“ Chyba a Max „SHOCK“ Kvapil.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

I když je finální pětice složená z několika týmů, hráči se dobře znají z jiných angažmá či prostého působení na domácí scéně. Na papíře se může jednat o jednu z nejzajímavějších sestav, které se v Jasech představí.

Většinu favoritů na medaile bychom měli hledat v řadách evropských účastníků. Domácí Rumunsko se bude opírat o hráče Falcons, Nexus Gaming či Let Us Cook, obhájci zlatých medailí ze Severní Makedonie naopak přišli o silné duo působící v Apeks, které na mistrovství bude chybět. Dánsko bude reprezentovat kompletní pětice Astralis Talent, ve švédském týmu najdeme hráče GODSENT a Německo se spoléhá na některé členy BIG. Zapomínat nemůžeme ani na tradičně silnou Ukrajinu či Maďarsko v podání sestavy RUBIK.

Česko se nachází v šestičlenné skupině D, kde narazí na obhájce prvenství či silné Srbsko, jenž reprezentuje většina bývalé sestavy iNation. Právě tohle trio je pasováno do role favoritů na postup. Ostatní týmy pocházejí z jiných kontinentů, Spojené státy americké vysílají do akce čtyři hráče nepříliš známého celku Detonate a vyslanci Indonésie a Alžírska patří mezi outsidery. Boje o 100 tisíc dolarů startuje 26. srpna.

CS:GO skupiny pro MS 2023
CS:GO skupiny pro MS 2023
Foto: IESF
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.