Přejít k hlavnímu obsahu

Trojice Čechů může slavit. Fnatic jsou o krok blíž mistrovství světa

28. 8. 2023 | 13:00 League of Legends Reportáž
Sezónní finále nejvyšší evropské soutěže v League of Legends je pro dva týmy minulostí. Po SK Gaming se s bojem o mistrovství světa rozloučili XL. V prvním kole lower bracketu po vyrovnané bitvě prohráli utkání proti Fnatic 2:3. Patrik „Patrik“ Jírů končí, Marek „Humanoid“ Brázda a Tomáš „Nightshare“ Kněžínek mají zajištěnou top 4 v LEC a mohou se těšit na korejskou výpravu.
Freeze, Humanoid a Nightshare
Freeze, Humanoid a Nightshare
Zdroj: Wojciech Wandzel/Riot Games (s povolením)

Málokdo po prvních dvou splitech LEC čekal, že XL a Fnatic budou bojovat o evropskou top 4. Šlo o dva z nejhorších týmů v lize, absolutně se jim nedařilo. Vidina úspěchu byla daleko, v důležitém letním splitu se ale dostali do popředí a konečně ukázali, že patří mezi to nejlepší z LEC.

Fnatic 3:2 Excel

Start do série byl úspěšnější pro Fnatic. V early game se sice díky dvěma killům do mírného vedení dostali XL, následně ale především díky Óscaru „Oscarinin“ Muñoz Jiménezovi Fnatic převzali otěže utkání. Gwen se nakonec prostříhala až k penta killu, Marek „Humanoid“ Brázda a spol. získali první bod.

V druhé hře XL naprosto dominovali. Patrik „Patrik“ Jírů ukázal, že se Zeri není radno si zahrávat. Na Summoner's Riftu dominoval a především díky němu se největší překvapení letního splitu dostalo do desetitisícového vedení. Jedna chyba českého ADC ale mohla Fnatic vrátit zpět do zápasu.

Se získaným Baronem ale celek, na který z pozadí dohlíželi bratři Kněžínkové, nic nedokázal a po 25 minutách bylo hotovo.

V třetím dějství se částečně opakovala situace z prvního utkání, jen týmy se prohodily. FNC se v early game probojovali do vedení, které však vymazal jeden nepovedený teamfight na botlane. Patrik se svou Zeri znovu úřadoval a XL byli jediný bod od postupu.

Další špíl byl o poznání pomalejší než všechny předchozí. Týmy nechtěly chybovat, v úvodních dvaceti minutách padly pouhé tři killy. Kvalitním týmovým výkonem a správným rozhodováním Fnatic dokráčeli až k Nexusu soupeře a rozhodovat musela pátá hra.

V té dlouho týmy dělilo jen několik tisíc goldů. Nikdo se nedostal do výraznějšího vedení. Trvalo to, nakonec se ale znovu rozhodovalo během jediné potyčky. Fnatic poslali dva soupeře zpět do základny a po zisku Barona si poradili i se zbytkem. XL už se nedostali zpět do zápasu a jejich cesta na Worlds tak skončila neúspěchem. FNC se s BDS porvou o top 3 a místo v hlavní fázi Worlds.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).