Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší aim světa? Uzbekistán ještě neprohrál a chce vyhrát mistrovství světa!

30. 8. 2023 | 18:52 Counter-Strike 2 Příběh
IESF Mistrovství světa v elektronických sportech píše nádherné příběhy. Jeden takový se letos týká Uzbekistánu, který se na mapu Conuter-Striku v minulosti dostal pouze díky Sanjaru „SANJI“ Kulievovi, jinak neměl nikdy žádný známý tým ani jiného elitního hráče. Na letošním MS reprezentací ale dokázal šokovat nejeden přední národní výběr a už se nachází v semifinále.
Uzbekistán
Uzbekistán
Zdroj: IESF (s povolením)

Ve skupině B 15. ročníku mistrovství světa reprezentací se očekával boj o první místo mezi Dánskem a Ukrajinou. O šokující výsledek se však postaral národní výběr Uzbekistánu, který smetl Dánsko 16:7. Zastoupení v podobě Astralis Talent, jejichž minulé složení útočilo na TOP 30, nestačilo rozdílem třídy.

To ale nebylo všechno. Ještě více se očekávalo od Ukrajiny, složená ze dvou různých sestav organizace IKLA, dvou TOP 100 týmů světa. Ani tento celek ale neuspěl. Výhrou 16:11 si Uzbekistán zajistil přímý postup mezi osm nejlepších států světa. Mimo dva zmíněné duely si snadno poradil i se zástupci jiných kontinentů.

Tipsport CS:GO Praha II

Skupinovým tažením ale pohádkový příběh neskončil. Ve čtvrtfinále se totiž Uzbekistán utkal s Maďarskem, které o den dříve vyřadilo Polsko. Maďaři na turnaj vyrazili se sestavou RUBIK, světovou #75, kterou jen posílil náhradník Xavér „xavi“ Hebők. V play-off se navíc přešlo na BO3 formát, jenž snižuje šanci na nečekaný výsledek. Ani to ale nestačilo. Uzbekové otočili sérii po prohrané první mapě a pokračují dále. Jejich semifinálový soupeř vzejde z druhého čtvrtfinále mezi Dánskem a favorizovaným Německem.

Co je ale národní výběr Uzbekistánu zač? Jeho složení tvoří kompletní sestava TRAFFIC Tashkent, aktuálně 146. nejlepšího týmu světa. Její jádro spolu hraje od loňského dubna, vše se ale zlomilo až senzačním triumfem na letošním mistrovství Asie. Díky tomu se TT Team mohl poprvé ukázat mimo region Střední Asie, a právě způsob, jakým se prezentují proti tradičním baštám na poli Counter-Striku, je skutečně obdivuhodný. Většina sestavy je navíc mladá, herně na serveru vládne dvacetiletý Daniel „icyvl0ne“ Lee.

Poklonu svým přemožitelům smekl András „coolio“ Fercsák z týmu Maďarska. „Jsem hodně smutný, ale tito kluci si zasloužili vyhrát. Měli asi nejlepší aim, proti kterému jsem kdy hrál. Teď jim budu držet palce,“ napsal na Twitter. V neznámých hráčích možná něco dřímá a jsme na začátku krásného příběhu, který může skončit reprezentačním titulem nebo třeba cestou na Major. Anebo upadnou v zapomnění rychleji než se zjevili.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.