Přejít k hlavnímu obsahu

Organizace najala sexuálního delikventa jako svého producenta. Jak se to mohlo stát?

31. 8. 2023 | 09:24 Kauza
Nedávný krok Ninjas In Pyjamas poukazuje na to, že pečlivý výběr zaměstnanců je naprosto nezbytný. Když se spojí minulost s přítomností, výsledek může být hořkým zklamáním. Příště by si měli dát záležet na pečlivých prověrkách a transparentním jednání.
Axl Smith
Axl Smith
Zdroj: Ceisk archiv

Řady známé organizace rozšířila kontroverzní postava, která má v trestním rejstříku černou kaňku. Jde o Axl Smitha, někdejšího finského televizního moderátora, který strávil nějaký čas ve vězení kvůli obviněním z nelegálního natáčení žen během sexuálních aktivit bez jejich souhlasu. Skandál vyšel najevo v roce 2016, kdy bylo odhaleno, že Smith tajně nahrával tyto intimní okamžiky a následně je sdílel se svými známými.

Přestože byl odsouzen a z práce vyhozen, zůstal skandálem navždy poznamenán. Pořídil si falešnou identitu a pokusil se zůstat v anonymitě. Je ale až neuvěřitelné, jak snadno si našel cestu zpět do mediálního prostředí. NIP si jej totiž najali jako „Senior Video Producera“. Přestože byla jeho minulost veřejně známá, podařilo se mu projít výběrovým procesem a dostat se do týmu, aniž by se vědělo o jeho temné minulosti.

Příspěvek Hichama Chahine n a LinkedIn
Příspěvek Hichama Chahine n a LinkedIn
Foto: LinkedIn

Pověst organizace tak byla už několikáté za krátkou dobu pošramocena kvůli špatnému rozhodování, nedostatečným kontrolám a selhání v oblasti lidských zdrojů. Není totiž přijatelné, aby osoba s takto kontroverzní minulostí měla přístup k natáčení, navíc, když Ninjas in Pyjamas disponují i ženskou sekcí.

Během jeho krátkého působení u NIP nebyly zaznamenány žádné stížnosti na jeho chování, pracovní poměr mu to ale nezachránilo. Organizace se postavila k tomuto incidentu čelem a Smitha okamžitě propustila poté, jakmile se vedení dozvědělo o jeho minulosti. Následné komunikace s veřejností je krokem kupředu.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.