Přejít k hlavnímu obsahu

Rusko se vrací na reprezentační akce, Česko bylo proti. Ukrajina se okamžitě odhlásila

31. 8. 2023 | 16:31 Counter-Strike 2 Dota 2 Turnaj
Na následujících reprezentačních turnajích už neuvidíme neutrální Team IESF. Ruští esportovci opět budou moci soutěžit pod vlastní vlajkou. O kontroverzním znovuzařazení rozhodlo hlasování na konferenci Mezinárodní esportové federace hlasování 70 delegátů členů IESF.
Zahajovací ceremoniál
Zahajovací ceremoniál
Zdroj: IESF

Takový výsledek hlasování málokdo čekal. Ze 70 členských států se do hlasování zapojilo 45 zástupců, z nichž 32 bylo pro návrat ruského národního týmu do soutěží pod hlavičkou Mezinárodní esportové federace. Jen 13 hlasů bylo proti. Zamítnut byl rovněž návrh Ukrajinské esportové federace, která se snažila o vyloučení Ruské esportové federace z IESF. Rusko tak v budoucích turnajích opět uvidíme pod svojí vlajkou.

„Je to skvělá zpráva. Sport by měl hráče spojovat a jakákoli forma diskriminace sportovců z národnostních nebo jiných důvodů je nepřijatelná. Proto jsme rádi, že se nám podařilo dosáhnout zrušení předchozího rozhodnutí a náš národní tým bude konečně soutěžit pod svojí vlajkou,“ uvedl Dmitrij Smith z Ruské esportové federace.

Oficiální vyjádření České asociace esportu ke znovupřijetí Ruska do Mezinárodní esportové federace:

Česká asociace esportu dlouhodobě stojí za Ukrajinou. Také v tajném hlasování byla spolu s dalšími několika zeměmi proti znovuzařazení ruské reprezentace do oficiálního mistrovství světa. Byť s výsledkem volby jednoznačně nesouhlasíme, respektujeme, že většina států se demokraticky rozhodla hlasovat jinak. Případné další kroky v této souvislosti budou diskutovány uvnitř České asociace esportu i s podobně smýšlejícími mezinárodními asociacemi. 
Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Reakce ze strany Ukrajiny na sebe nenechala dlouho čekat. Ukrajinský Dota 2 tým se jako první odhlásil z právě probíhajícího mistrovství světa, ačkoliv se už nacházel v play-off a čekal na zápas proti Indonésii. „Po zprávě o definitivním zrušení zákazu pro Rusko už není chuť soutěžit,“ uvedl support Ivan „Kidaro“ Bondarev.

Krátce na to následovalo i odhlášení CS:GO týmu. Do zápasu s Ukrajinou tak nemusel nastoupit srbský národní výběr, který vyhrál skupinu D o jediný bod rozdílu ve skóre před Severní Makedonií a Českem. Jediné kolo tak rozhodlo o tom, že Češi spadli do osudového osmifinále, namísto jistého postupu do TOP 4.

Organizace IKLA, která vyslala své reprezentanty na mistrovství světa, si ve svém vyjádření nebrala servítky. „Vzhledem k ostudnému rozhodnutí IESF odmítá Ukrajinská esportová federace pokračovat v účasti našeho národního týmu na LAN turnaji v Rumunsku. Tolerování teroristů = stát se teroristou. Přijmout Rusko = opustit demokratický svět. Vztyčit ruskou vlajku = podporovat genocidu ukrajinského národa,“ zní na sociálních sítích.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.