Přejít k hlavnímu obsahu

Komunita je silnější. Šéf esportové sekce Riotu hledá řešení nešťastné situace

1. 9. 2023 | 12:55 VALORANT Kauza
Vedoucí postava VALORANT Esports Teamu, Leo Faria, vyslyšel volání komunity. Po rozhodnutí Riotu o nepostoupení žádného týmu do partnerské ligy VCT Americas se na hlavy pořadatelů snesla vlna kritiky jako nikdy předtím. Prý se pracuje na novém řešení, sliby ale nejsou žádné.
Leo Faria vyslešel volání komunity
Leo Faria vyslešel volání komunity
Zdroj: VCT Esports

Takovou reakci asi nikdo z Riot Games nečekal. Když bylo na sociálních sítích oznámeno, že hráči The Guard svůj spot v nejvyšší lize po výhře kvalifikační soutěže Ascension nedostanou, celá komunita povstala. Dokonce i někteří zaměstnanci z řad komentátorů prosili, aby se hráčům dostalo pomoci. Z jakého důvodu se ale vlastně organizace rozhodla nepodepsat podmínky pro vstup do nejvyšší ligy?

Už v minulém roce totiž vedení oznámilo svůj odchod z esportové scény. Svou VALORANT sestavu však The Guard nechali hrát poslední rok s představou, že pak prostě zmizí. Jenže hráči dominovali a vydobyli si místo v partnerské lize. Co teď? Riot se rozhodl pro variantu, kdy do VCT Amercias nikdo nepostoupí. Hráči přitom zůstali napospas osudu a byli volnými hráči. Proč by se jich tedy nemohl ujmout jiný celek?

Podle Riot Games je totiž proti pravidlům, aby byl tento spot „prodejný“. Aby organizace nemohly stavět supertýmy, jejichž místenky by následně prodávaly. Jenže The Guard v tomto případě ale nemůže nic získat, jelikož jejich hráči nejsou nijak smluvně vázáni. Někteří už údajně trénují jinde. Co by se stalo, kdyby Tier 2 sféru ovládla organizace, která by vůbec nesplňovala požadavky Riotu? Měli by hráči prostě smůlu?

Takové chování pořadatelé je pohledu hráčů naprosto neakceptovatelné a vlna kritiky donutila Lea Fariu k dalšímu prohlášení, které dodává naději. „Oceňuji zápal, s jakým všichni obhajujete hráče. Slyšíme vás. Stále existují značná rizika, která náš tým musí důkladně prozkoumat, ale na problematické situaci ještě pracujeme a doufáme, že najdeme vhodné pozitivní řešení. Jakmile budeme vědět více, budeme vás všechny informovat.“ 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.