Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ovlivní vyhlazování hran FPS v CS2? Výsledek vás možná překvapí

3. 9. 2023 | 16:10 Counter-Strike 2 Zajímavost
Známý tester Thour se v rámci vylaďování výkonu Counter-Strike 2 rozhodl porovnat, jak hra běží s různým nastavením Anti-Aliasingu, tedy vyhlazování hran. Které je tedy nejlepší?
Multisample Anti-aliasing
Multisample Anti-aliasing
Zdroj: Valve / ThourCS

Testování MSAA proběhlo na na herním počítači s procesorem Intel Core i5-12400F a grafickou kartou GTX 1660 Ti OC. S vysokými detaily mapy Inferno se tenhle setup se zcela vypnutým Anti-Aliasingem popasoval na průměrných 319 FPS. S každým dalším nastavením snímky klesaly až na hodnoty skoro o sto menší.

Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Mnohem důležitější je ale metrika „0.1% FPS“, tedy dosažené snímky při 0,1 % situacích, největší akci na bojišti. Tady jsou výsledky zcela opačné, protože s každou vyšší úrovní jsou hodnoty lepší a lepší, tedy nejlepší u 8x vyhlazování. Zatímco bez MSAA vám snímky za sekundu spadnou v průměru z 319 na 180 FPS, u nastavení 8x jde jen o pokles z 224 na 185. Průměrné FPS sice budou nižší, ale mnohem stabilnější. Tenhle výsledek ještě utvrzuje metrika „FPS Variance“, ve které je 8x vyhlazování v podstatě nekolísavé.

Závěr je tak jasný. Pokud to vaše grafická karta a herní mašina dovolí, tak určitě Anti-Aliasing ve hře využívejte. Bez něj sice budete mít více FPS, ale také vám budou mnohem razantněji kolísat a padat.

Výsledek měření
Výsledek měření
Foto: ThourCS
Zdroj: @ThourCS
Štítky: Counter-Strike 2
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.