Přejít k hlavnímu obsahu

FPS v Counter-Strike 2: Jak se dostat na co nejvyšší čísla?

4. 9. 2023 | 09:00 Counter-Strike 2 Tutorial
Counter-Strike vstupuje do nové éry. Global Offensive nahrazuje další díl populární série. S vylepšenou hrou jsou spojeny i větší nároky na systémy hráčů. Problémy s FPS hlásí mnozí. Komunita se radí, jak dosáhnout co nejlepšího výkonu. Co by vám mohlo pomoci s potížemi v CS2?
FPS v Counter-Strike 2: Jak se dostat na co nejvyšší čísla?
FPS v Counter-Strike 2: Jak se dostat na co nejvyšší čísla?
Zdroj: Valve

Manuální úpravy

V Counter-Strike 2 mají hráči k dispozici pět možností „globální hodnoty nastavení obrazu“: nízké, střední, vysoké, velmi vysoké a vlastní. Doporučujeme zvolit možnost „vlastní“, ve které si jednotlivé hodnoty můžete nastavit podle svého.

Navýšení kontrastu postav, vertikální synchronizace

První nastavení, na které v záložce „Obraz - pokročilá“ narazíte. A pokud opravdu nemáte FPS na rozdávání, u obou možností by mělo svítit „vypnuto“. Jestli ještě ze svojí sestavy můžete něco vymáčknout, zapněte navýšení kontrastu postav.

Režim vyhlazování typu multisampling (CMAA, MSAA)

Čím menší, tím více FPS. Nebo to tak úplně neplatí? ThourCS zkoumal vliv vyhlazování na hodnoty FPS v CS2. S vysokými detaily mapy Inferno se užívaný setup se zcela vypnutým Anti-Aliasingem popasoval na průměrných 319 FPS. S každým dalším nastavením snímky klesaly až na hodnoty skoro o sto menší.

Ještě důležitější je ale metrika „0.1% FPS“, tedy dosažené snímky při 0,1 % situacích, největší akci na bojišti. Tady jsou výsledky zcela opačné, protože s každou vyšší úrovní jsou hodnoty lepší a lepší, tedy nejlepší u 8x vyhlazování. I tak bychom i pro horší herní sestavy doporučovali 2x MSAA.

Stíny, kvalita modelů, shaderu a částic

Středním nastavením u prvních dvou toho moc nezkazíte. Budete šetřit výkon, nepřijdete o velké množství FPS a zároveň si stále užijete plnohodnotný herní zážitek.

Stíny jsou trochu ošemetná záležitost. Nízké nastavení vám také vylepší FPS, vysoké ale ukáže stíny vašich soupeřů, které jsou v CS2 na mnoha místech velice důležité a prozradí víc, než by možná bylo záhodno.

Kvalitu shaderu se nebojte poslat na nízkou. A jak poukazuje youtuber 17layzie, i s lepším počítačem se může hodit nízká kvalita částic. Díky ní totiž vidíte lépe přes kouř.

Zastínění okolím, HDR, FSR

Zastínění okolím by mělo být pro co nejlepší výkon vypnuté. U vysokého dynamického rozsahu (HDR) pro více FPS zvolte „výkon“. Vzhled hry by pak ale mohl působit nepříjemně. Proto spíše doporučujeme nastavení „kvalita“. Podobně je tomu u FidelityFX Super Resolution (FSR). S horším PC „výkon“, s lepším „vypnuto“.

Input lag

Také input lag je pro nejednoho hráče Counter-Strike 2 problémem. Pokud do této skupiny patříte, můžete vyzkoušet následující:

  • Vypnout NVIDIA Reflex
  • Nízká letence v nastavení NVIDIA
  • Vypnutí optimalizace na celou obrazovku - jak na to?

Co ještě komunita doporučuje?

  • Nehrát na menší než nativní rozlišení
  • Smazání launch options, nepoužívání configů a autoexeců
Štítky: Counter-Strike 2, fps
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).