Přejít k hlavnímu obsahu

Švédové jsou novými mistry světa. Ve finále porazili Německo, Srbsko bere bronz

4. 9. 2023 | 10:12 Counter-Strike 2 Reportáž
Mistrovství světa je u konce a Counter-Strike: Global Offensive zná své poslední reprezentační mistry světa v historii. Bez ztráty jediné mapy celým turnajem prokličkoval švédský výběr.
Švédská CS:GO reprezentace
Švédská CS:GO reprezentace
Zdroj: IESF (s povolením)

Švédsko bylo nejsuverénnější už ve skupinové fázi, kde za pět zápasů prohrálo jen 24 kol a na dvojciferný počet bodů se proti němu dokázalo dostat pouze Polsko. Play-off už sice nabídlo vyrovnanější zápasy, Švédové je ale měly stále pod kontrolou. Nejprve vyřadili domácí Rumunsko a po výhře nad Srbskem si vybojovali postup do finále. Ve druhé polovině pavouka ale uspělo Německo, které také neztratilo ani mapu.

Finálové střetnutí tak nabídlo souboj dvou jednoznačnější nejlepších reprezentačních výběrů na turnaji. Na straně Švédska se představila sestava s jádrem GODSENT, Němci se spoléhali na základ z BIG Academy.

Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Švédové vstoupili do finále vlažně a na úvodní Mirage museli dotahovat náskok soupeře. Mapu ale dotáhli do prodloužení, kde už nezaváhali a chopili se vedení. Následoval přitom jejich výběr, na kterém se ukázali jako hodně silní. Inferno ovládali od začátku až do konce a o svoji neporazitelnost nepřišli ani ve finále.

Výběr v čele s kapitánem Erikem „ztr“ Gustafssonem působil na turnaji nejtýmovějším dojmem, cesta za titulem nebyla individuální jízdou jednoho z reprezentantů. V play-off to však nejlépe střílelo Nicolasi „Plopski“ Gonzalez Zamorovi, který Švédsku dopomohl k titulu a výhře 50 tisíc dolarů. Obhájci prvenství ze Severní Makedonie přitom skončili už v osmifinále, stejně jako Česko, které vypadlo s Rumunskem.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.