Přejít k hlavnímu obsahu

Zapomenutý turnaj. LEC má před sebou velké finále, kde je nadšení fanoušků?

9. 9. 2023 | 15:00 League of Legends Preview
V neděli 10. září se rozhodne o vítězi letošního sezónního finále LEC. Evropské League of Legends pozná svého krále. Víkend, který má být natřískaný tou nejlepší akcí, ale částečně upadl do zapomnění. Nadšení fanoušků je pryč, čtvrté finále roku už je tolik nezajímá. Jedna věc by to snad mohla zachránit - finále mezi G2 Esports a Fnatic.
Trofej pro vítěze LEC
Trofej pro vítěze LEC
Zdroj: Wojciech Wandzel/Riot Games (s povolením)

Montpellier bude hostit historicky první sezónní finále nejvyšší evropské soutěže v League of Legends. Starý systém dvou splitů je minulostí. Teď se v LEC bojuje ve třech splitech a sezónním finále mezi nejlepší šesticí na konci.

Z dlouhého ročníku evropského LoL zbývají poslední dvě BO5 série. V té první se utkají Fnatic s MAD Lions. V zápase, během nějž se rozhodne o tom, kdo v nedělním finále vyzve G2, se proti sobě postaví Marek „Humanoid“ Brázda a Matyáš „Carzzy“ Orság. Oba čeští borci měli velice odlišnou cestu mezi nejlepší trojku.

Marek Brázda, midlaner FNC, prožil náročný rok. Zimní split ukončil na deváté příčce, ten jarní pak na osmé. Až letní část sezóny s novou botlane, byla úspěšná. Třetí místo v play-off a postup do velkého finále. V něm si Fnatic poradili postupně s XL a BDS. Kromě účasti v Montpellier si zajistili i základní skupinu Worlds.

Matyáš Orság, ADC MAD Lions, měl o něco klidnější sezónu. Finále v zimě, vítězství na jaře. V létě se vůbec nedařilo, ale teď jsou lvi znovu mezi nejužší elitou. Proti G2 sice prohráli a spadli do spodního bracketu, v utkání proti oslabeným Fnatic, kteří musí znovu nastoupit s Martinem „Wunder“ Nordahl Hansenem, ale budou favority.

Harmonogram:

Matyáš "Carzzy" Orság
Matyáš "Carzzy" Orság
: Michal Konkol/Riot Games

Ono se hraje?

Největší problém aktuální fáze LEC - časování. Menší objem zápasů, dvě BO5 série za víkend a pak znovu týdenní čekání. Hype se vytratil, fanoušci ztratili o soutěž zájem. „Užijeme si parádní BO5, těšíme se na další. Jenže ta je znovu až příští týden,“ stěžují si fanoušci.

Někteří zapomněli, že vůbec LEC probíhá, další už jej mají za ukončené. Jde již o čtvrté finále letošního ročníku, vítězství jednotlivých fází ligy už není tak speciální.

Nedělní finále by ale mohlo něco zachránit. Pokud Fnatic v sobotu porazí MAD Lions, zahrají si o titul dvě nejúspěšnější a nejslavnější organizace Evropy. Wunder by si zahrál proti svému starému týmu, top rivality LEC by měla další pokračování.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).