Přejít k hlavnímu obsahu

Snad je krize za námi, říká STYKO. Je jen otázka času, kdy MATYS zmizí do zahraničí

13. 9. 2023 | 14:03 Counter-Strike 2 Rozhovor
Skupina C osmnácté sezóny ESL Pro League startuje a mezi prvními se do akce vydá tým Apeks se slovenským hráčem Martinem „STYKO“ Stykem. Toho jsme si před startem skupiny pozvali k rozhovoru, kde se rozpovídal o změnách v týmu, formě, nebo i cestě českých a slovenských hráčů do zahraničí. Jeho zápasy můžete sledovat živě na Twitch kanále PLAYzoneCZ.
Martin „STYKO“ Styk na ESL Pro League
Martin „STYKO“ Styk na ESL Pro League
Zdroj: Apeks (s povolením)

Poslední týdny se vám příliš nedaří, snad až na kvalifikaci do Sydney. Čím to je?

Naše výsledky nebyly poslední dobou dobré. Výměna kouče ale byla velkou změnou, která nás dost ovlivnila během přípravy i skrze atmosféru v týmu. Poslední týden jsme věnovali bootcampu v Oslu a výsledky byly hned mnohem lepší, cítili jsme se mnohem produktivnější. Myslím si, že výměna kouče nám prospěje a uvidíme, jestli progres ukážeme už tady na Maltě. Náš hlavní focus je hrát jako na tréninku a ukázat, že naše forma byla jen nějakým slumpem.

Cítili jste nějaký větší tlak, když jste se po Majoru dostali do nejlepší světové desítky?

Ani to tak neberu. Myslím si, že jsme si všichni po posunu do TOP 10 uvědomovali, že postupem času z ní určitě vypadneme. Naším hlavním cílem bylo se stabilizovat v TOP 20, případně TOP 15. Má to jednoduchý důvod, Apeks není partnerský tým, takže nemáme tolik šancí na udržení se. Co nás ale hodně potěšilo, tak díky postavení v žebříčku automaticky dostali pozvánky na další turnaje, jako právě na ESL Pro League, nebo do uzavřených kvalifikací. Ta se nám právě jedna podařila a pojedeme na IEM Sydney. Všechny tyto věci mají nějakou roli, ale chceme se v první řadě stabilizovat.

Tipsport CS:GO Praha II
Tipsport CS:GO Praha II
Foto: PLAYzone

Už na začátku léta jste přivedli druhou posilu ze Severní Makedonie. Může to být právě cesta týmů jako Apeks, vyhledávat skryté drahokamy v menších scénách? Může to tak být i u Česka a Slovenska?

Podle mě ano. Jediným důležitým faktorem, který kromě individuálního skillu ovlivňuje, jestli jsi zajímavý pro mezinárodní tým, je angličtina. Hráčům stačí úplné základy nejen in-game, kde jde o úplně primitivní angličtinu, ale i pro komunikaci s týmem mimo server (řešení problémů, konstruktivní kritika). Nejde o tak pokročilou angličtinu, stačí jen chtít. CacaNito ale má samozřejmě historii s kyxsanem, což také pomohlo. Pokud český nebo slovenský hráč bude podávat dobré výkony na online turnajích, jako například MATYS, a má dobrou angličtinu, jako například MATYS, tak je jen otázka času, než ho osloví zahraniční týmy. Pokud vím, tak MATYS už tyto nabídky nějaké dostal. Je to jen na něm, jestli a kdy se pro nějakou rozhodne.

Máš mimo hráče čas na sledování CZ/SK týmů? Případně co na jejich výkony říkáš?

Zápasy upřímně živě moc nesleduju, většinou se dívám jen na výsledky, a i to jen v pokročilejších fázích turnajů. Někdy jsou to SINNERS, někdy Dynamo Eclot a tak dále. Vím, kdo tam hraje, ale že bych řekl z hlavy něco hlubšího, to bych musel více sledovat. Je to způsobené i tím, že se jim málokdy nedaří dostat do částí turnajů, kde bychom mohli hrát proti sobě, tak to trochu filtruju. Nemůžu sledovat všechno. 

Musím se zeptat i na Counter-Strike 2, kolik jsi zatím hře věnoval a jak ji zatím vnímáš?

Popravdě ještě nemám v CS2 ani ten rank, takže moje hodiny jsou zatím bídné. Něco jsem hrál a snažil se do toho dostat, ale není to vůbec moje priorita. Spíše jsem to bral jako oddych, že si zapnu jeden zápas s kamarádem nebo manažerem týmu a vyzkouším si movement nebo střílení. Moje názory jsou tak zatím velmi limitované. Jsem samozřejmě rád, že přichází něco nového, ale zatím nedokážu komentovat, co se mi líbí a nelíbí. Spousta věcí navíc ještě bude opravených nebo změněných. Ta hra, kterou budeme hrát na turnajích, může být ještě úplně jiná. Možná po ESL Pro League, takže zhruba za měsíc.

ESL Pro League XVIII
ESL Pro League XVIII
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.