Přejít k hlavnímu obsahu

Miliony hráčů, ale také oběť propagandy. Česká videohra Arma 3 slaví deset let

18. 9. 2023 | 17:44 Gaming
Vojenská taktická střílečka Arma 3 vstupuje do dalšího desetiletí. Vývojáři z Bohemia Interactive si na oslavu desátého výročí připravili slevy a nový obsah. Do kanceláří herního studia se vydali také reportéři CNN Prima NEWS, aby zjistili, v jaké fázi je čtvrté pokračování oblíbené série a také kdy dojde k vydání Arma Reforger, která má mnoho společného s legendární Operací Flashpoint.
Vojenská taktická střílečka Arma 3 vstupuje do dalšího desetiletí. Vývojáři z Bohemia Interactive si na oslavu desátého výročí připravili slevy a nový obsah.
Vojenská taktická střílečka Arma 3 vstupuje do dalšího desetiletí. Vývojáři z Bohemia Interactive si na oslavu desátého výročí připravili slevy a nový obsah.
Zdroj: Bohemia Interactive

Za deset let si Armu 3 zahrálo více než 10 milionů hráčů, stovky tisíc se jich ke hraní vrací pravidelně. Velké popularitě se tato uznávaná akce s prvky vojenského simulátoru těší díky svému multiplayeru. Hra pro více hráčů těží nejen z práce vývojářů, kteří do Army 3 připravili celkem 12 rozšíření, ale také z aktivity komunity.

Na herní platformě Steam se nachází přes 300 tisíc položek, na nichž pracovali samotní uživatelé. Jedná se o bojová vozidla, zbraně, mapy či scénáře vojenských konfliktů.

Pryč se zájmeny? Kontroverzní mod Starfieldu byl nakonec odstraněn

Vedle toho Bohemia Interactive rozjela iniciativu Creator DLC a vydala pět obsahových rozšíření, na kterých pracovali modeři a tvůrci z videoherní komunity.

Na oslavu si české studio připravilo dvoutýdenní slevy na titul Arma 3 a další doplňující obsah. Vedle toho do hry přichází nová aktualizace, která rozšiřuje grafické možnosti a také přináší nový tank T-100X „Futura“ Railgun, předmět Battlefield Memorial a řadu oděvů a předmětů z titulu Project Argo.

Vývojáři se na slavnostní streamu, který se vysílal ze studia ve Vodafone PLAYzone Aréně, pustili do nejnovější aktualizace a hráčům představili veškeré novinky a také povyprávěli o zákulisí celé série Arma. 

Historie studia Bohemia Interactive a celé série Arma se začala pomalu psát před více než čtvrtstoletím u střílečky Operace Flashpoint. Ta uvrhla hráče v kůži vojáka NATO na fiktivní ostrovy Everon a Malden, které napadla sovětská armáda. Autoři se silně inspirovali v období studené války, což dokresloval i podtitul Cold War Crisis. Vedle toho se hra vyznačovala důrazem na taktiku a realistické ztvárnění válečného konfliktu.

Nemožné pro tak malý tým? Výmluva

Operace Flashpoint byla určitě zásadní. Netroufám si říct, co by bylo, kdyby. Šli jsme si svou cestou. Malému studiu v roce 1999 tak úplně nikdo nevěřil. Většina reakcí byla, že takhle velkou hru v tak malém týmu není možné vytvořit. Ale v té době jsme byli mladí a mysleli jsme si, že nemožné je jenom výmluva. Ale ani my sami jsme nečekali, že si Operace Flashpoint získá srdce opravdu milionů hráčů po celém světě,“ vzpomínal zakladatel Bohemia Interactive Marek Španěl na první velký úspěch v rozhovoru pro pořad Enter na CNN Prima News.

Šéf jednoho z nejstarších českých herních studií ale přiznává, že poté přišly roky hledání. Firma ztratila značku Operace Flashpoint, kterou dále rozvíjel britský vydavatel Codemasters. Bohemia Interactive místo toho musela od nuly budovat nový titul. V listopadu 2006 vyšel první díl série Arma, o tři roky později přišla Arma 2 a na ní před deseti lety navázal třetí kousek, který se hraje dodnes.

To jen potvrzuje, jak kvalitní hrou Arma 3 je. I po letech si stále nachází nové hráče, kteří oceňují jak možnosti taktiky, tak chování zbraní, vozidel a prostředí.

My se snažíme do hry dostat autentický pocit, že je hráč opravdu v jiném světě ve fiktivní lokaci, kterou jsme si vymysleli a tam se účastní fiktivních operací a zažívá příběhy. Nekopírujeme realitu, nesnažíme se za každou cenu dostat každý aspekt zbraně nebo vozidla do hry. Chceme, aby to přinášelo zábavu, protože to to být především hra,“ uvedl kreativní ředitel Bohemia Interactive Ivan Buchta.

Letos přijdou skvělé věci, lákají vývojáři

Už nyní se v kancelářích jednoho z nejstarších českých herních studií pracuje na čtvrtém dílu série. Loni na jaře Bohemia Interactive vydala v rámci předběžného přístupu titul Arma Reforger, který navazuje na legendární Operaci Flashpoint. Hráči se opět vydávají do období studené války na staré známé ostrovy Everon a Malden.

Zástupci studia ale okamžitě oznámili práce na Armě 4, ke které vede cesta skrze Reforger. Se čtvrtým dílem totiž dojde k přechodu na zcela nový engine Enfusion. Právě v Armě Reforger si vývojáři chtějí vyzkoušet, co herní engine zvládne a dokáže. Ten je totiž nejdůležitější součástí vývoje. Programátoři a grafici v enginu vytváří celé prostředí a kompletní hru.

Arma Reforger je hra, která nám umožní postavit budoucnost pro Armu 4, jak pro hráče, tak modery,“ řekla Natalia Agafonová, která se stará o produkci Army Reforger. Tedy zprostředkovává komunikaci mezi vývojáři, připravuje plány a podporu pro úspěšné dokončení hry.

Reportéři pořadu Enter, který běží každou sobotu na CNN Prima NEWS, se ale odpovědi na definitivní termín vydání čtvrtého dílu nedočkali. „Nemáme deadline pro Armu 4. Jdeme stejnou cestou jako u Reforgeru. Nastavili jsme si cíle, které chceme splnit. Hru oznámíme, až budeme připravení,“ uvedla producentka série a nalákala na novinky u Reforgeru: „Mohu říct, že skvělé věci přijdou už tento rok, těšte se.“

Vývojáři Army Reforger aktuálně pracují na aktualizaci Ground Support, díky níž má do hry přijít zcela nová mapa Arland, kooperativní scénář, vylepšená umělá inteligence, nové zbraně, příkazy pro jednotky a také možnosti pro tvorbu nových scénářů. Později chtějí dodat vrtulníky, lehké dělostřelectvo a další množství nových zbraní.

Během posledních deseti let se Bohemia Interactive musela vypořádat i se zneužíváním záběrů, protože se stala obětí válečné propagandy. Naposledy v souvislosti s válkou na Ukrajině se po sociálních sítích šířily záběry, které měly dokumentovat boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Záhy se ale ukázalo, že nejde o reálné záběry z bojiště, ale o záznam z Army 3. Něco podobného se odehrálo i v souvislost s konfliktem v Afghánistánu, kde měla pákistánská armáda zaútočit na bojovníky z radikálního hnutí Tálibán. 

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.