Přejít k hlavnímu obsahu

Na Twitchi padaly rekordní donaty. Za milionovými dary se ale skrýval podvod

18. 9. 2023 | 20:00 Twitch
Několik streamerů se během uplynulého víkendu stalo „miliardáři“. Na první pohled podezřelá cifra, která jim během živého vysílání přišla v donatech, ale byla podvrhem. Pokus o zmatení tvůrce a jeho fanoušků vyšel jen částečně.
Na Twitchi padaly rekordní donaty, za milionovými dary se ale skrýval podvod
Na Twitchi padaly rekordní donaty, za milionovými dary se ale skrýval podvod
Zdroj: Twitch

Švédský Minecraft streamer Forsen a hráč League of Legends Jankos se stali obětí stejného bugu. Software Streamlabs, který oba zmínění streameři používají, obsahoval chybu. Skrz tu bylo možné upravit vizuální aspekt zaslaného donatu. Podvodník tak mohl udělat díky zaslání byť jediného dolaru velkolepou show a streamera i jeho fanoušky pořádně zmást.  

„Co to je sakra za blbost? Jak jsi to udělal?“ ptal se podezíravě Forsen poté, co mu během vysílání přistál donate v hodnotě 100 milionů dolarů, v přepočtu více než dvou miliard korun.

O něco menší částku si od podvodníka „odnesl“ Jankos, který po obdržení skoro 19 milionu dolarů zareagoval s klidem. „To je opravdu hodně peněz, brácho,“ řekl s úsměvem. Částky byly ale v obou případech natolik vysoké, že jim streameři na víc než pár vteřin nevěřili.

Co ale brání zákeřným uživatelům v tom, aby posílali věrohodnější částky, které by mohly streamery klamat? V současné chvíli se jedná jen o vizuální chybu, za kterou žádné reálné transakce nejsou, není ovšem vyloučeno, že se v budoucnu stanou takové podvody důmyslnějšími. 

Před týdnem navíc Twitch řešil chybu umožňující skrz aplikace třetích stran jako je CVS, Pando nebo Stream Alerts TV ovládnout účet streamera a následně převzít kontrolu nad jeho chatem.

Štítky: Twitch, prank