Přejít k hlavnímu obsahu

Emerickson o smíšených týmech: Budeme si muset zvyknout. Ženský fotbal hra určitě zpopularizuje

19. 9. 2023 | 19:34 EA SPORTS FC 24 Rozhovor
Začátek dalšího ročníku fotbalové pařby od EA Sports je za rohem. Na nový start se připravuje i hráč Sparta eSports - ENTERPRISE Jan „Emerickson“ Krupička. Známý streamer odpálí EA FC 24 speciálním streamem, na který už se podle svých slov těší. A samotná hra? „Jsem zvědavý na poměr sil žen a mužů,“ říká Emerickson.
Jan "Emerickson" Krupička
Jan "Emerickson" Krupička
Zdroj: Eme

Jak sis užil pauzu? Jsi odpočatý před začátkem nového ročníku?

Bylo to dlouhé, upřímně tak dlouhou pauzu jsme asi neměli za poslední ročníky. Ale zase na druhou stranu to vítám, že jsme si mohli pořádně odpočinout. Já jsem ještě před začátkem nové sezóny odjel na dovolenou a v půlce jsem onemocněl, takže jsem si ji až tolik neužil. Nejsem ještě úplně stoprocentní a asi nebudu ani na první den nové hry. Ale celkově byla pauza dobrá a jsem připravený na novou sezónu.

Ročník budeš začínat speciálním streamem, mohl bys akci trochu fanouškům přiblížit?

S Mich Sakem budeme mít takový duální stream, kdy oba dva pojedeme na svých kanálech. Bude tam bohatý program, zahrajeme si například nějaké drafty, otevřeme balíčky... Jsem na to zvědavý, sám se na to těším. Nikdy jsem na launch FIFA/EA FC nebyl na žádné speciální akci, byl jsem vždycky u sebe doma, takže je to pro mě něco nového a těším se na to.

Společně odpálíme EA FC 24. Nenech si ujít stream oblíbených influencerů!

Na co se nejvíc těšíš v samotné hře?

Neřekl bych, že těším, ale jsem zvědavý na poměr sil žen a mužů, což je teď ve FUT asi ta největší novinka. Minulý rok to bylo v NHL, které já nehraju, ale co jsem tak nějak pochytil, tak si budeme muset zvyknout na to, že ženy mají na kartách stejnou váhu statů jako muži. Bude chvíli trvat, než si na to zvykneme, že například Haalanda přetlačí stoperka, která je o 20 centimetrů menší než on.

Komunita je v případě smíšených týmů dost rozdělená. Máš na to vyhraněný názor, nebo ti to je jedno?

Není to věc, která by se mi úplně líbila, ani po které jsem úplně toužil. Kdybych si mohl vybrat, nechám to při starém, podle mě by se to nemělo míchat. Ale je teď taková doba. Zároveň to však není důvod, kvůli kterému bych měl přestat hrát. Ženský fotbal se tímto krokem určitě hodně zpopularizuje.

Jakou taktiku vybereš pro první den, kdy se hráči snaží získat co nejvíce mincí?

Nemám to úplně nalajnované. Bude to spíš podle toho, co se mi zrovna bude chtít dělat. V první řadě ale musím pootevírat co nejvíce balíčků a následně formovat tým, se kterým budu hrát Rivals a další zápasy. Pack opening ale budu prokládat drafty. Já obecně radši hraju, než abych byl zaseknutý v menu.

Na začátku mají hráči s ultimátní edicí k dispozici 4 600 FP. Jak bys doporučil je využít?

Záleží, na co se hráči cítí. Někdo to dává do draftů, někdo půl na půl. Jsou i tací, kteří to všechno dají do balíčků, což podle mě není nejlepší plán. Vyhranil bych si většinu na drafty, ale pokud vypadáváte v prvním kole, tak se to pak samozřejmě tolik nevyplatí. Hraním draftů si zároveň člověk rychleji zvykne na hru a rychleji ji pochopí. A jedině ve draftu najdete lepší packy než ty za 7,5 tisíce mincí v obchodě.

Máš už daný budget na FC Pointy?

Měl bych mít minimálně nějakých 224 tisíc pointů. Možná se ještě něco přihodí, nechci do toho ale vkládat větší obnos z mé kapsy, momentálně jsem na nule z mé peněženky a chtěl bych to dodržet. Uvidím ještě podle potřeby na konci úvodního otevírání balíčků.

Se svou investicí se pochlubil streamer a youtuber Danny Aarons, který už utratil přibližně milion korun za FC Pointy. Je to podle tebe moc, nebo to v jeho pozici chápeš?

Naprosto to chápu, Danny Aarons byl jeden z posledních, který i na poslední proma dával každý týden 200 tisíc FIFA pointů. On sám moc dobře ví, jestli se mu to vyplatí. Je to investice do contentu, ze kterého bude těžit.

Streamer se připravuje na EA FC 24. Koupil body za víc než milion korun

Sám většinou hráčům radíš, aby FC Pointy nekupovali. To platí i nadále?

Záleží na vaší pozici. Kdybych byl běžný hráč a neočekávaly se ode mě výsledky, tak je za mě si nejlepší tu hru užít s grindem, kdy začínáte na úplné nule a postupně si budujete mančaft. Ten pocit po upgradu karet je takový jedinečný, což pro nás profesionální hráče už tolik neplatí, když máme takřka hned ze začátku nejlepší karty. I proto mám RTG účet, abych nezapomněl na to, že se to dá hrát pro zábavu.

Komunita teď kritizovala EA Sports za rozdělení Evolutions na verzi zdarma a verzi placenou. Je to podle tebe dobrý krok?

Je to asi takový typický krok od EA. Byl bych radši, kdyby tam placené verze nebyly, ale co jsem viděl, cena je celkem slušná. Ještě úplně nevím, na jak vysokou úroveň lze kartu vylepšit. Na svém účtu, kde budu mít FC pointy, si zaplatím lepší verzi Evolutions.

Zanedlouho začne ta esportová část hraní. Těšíš se na ni? Máš dané cíle?

Na začátek musím říct, že jsem nedostal betu a je to poprvé po několika letech, co jsem neměl možnost si tu hru nějakým způsobem osahat. Dostali se ke mně nějaké informace, ale všechno člověk pozná, až když se mu do ruky dostane ovladač. Očekávám, že start bude rozhodně pomalejší.

A netěšíš se teď víc na první hraní, když jsi neměl možnost hrát právě betu?

Asi ne. Kdybych si mohl vybrat, tak bych si hru vyzkoušel v betě. Takhle mám možná ještě větší strach z toho, co mě čeká, protože některé recenze nebyly úplně hezké. Ale nehaním to hned od začátku, nechám si prostor několik dnů, týdnů, abych si na hru udělal názor. Myslím si, že start bude z mojí strany pomalejší, ale postupem času se do toho dostanu.

Co se týče cílů, tak za mě by bylo vždycky fajn vyhrát alespoň jeden velký turnaj na domácí scéně. Kdybych si měl vybrat, byla by to e:LIGA.

Funguje i motivace v podobě ankety eFotbalista roku?

To bych asi musel do konce roku vyhrát úplně všechny turnaje, ani tak by to možná nestačilo. Jsou tu úplně jiní adepti za minulou sezónu.

Launch stream powered by Hyundai
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).