Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na lepší výkon v CS2? NVIDIA vydala obsáhlou příručku, rady má i odborník

29. 9. 2023 | 11:20 Counter-Strike 2 Zajímavost
Nová verze Counter-Striku je konečně realitou, všichni hráči si páté pokračování legendární střílečky mohou od středečního večera zdarma stáhnout na své Steam účty. Counter-Strike 2 samozřejmě ještě není doladěný, jedním z velkých problémů je pro mnohé uživatele nízký výkon oproti minulé edici. Jak si hru co nejlépe nastavit?
NVIDIA a Counter Strike 2
NVIDIA a Counter Strike 2
Zdroj: dexerto.com

Brzy po updatu, který z minuty na minutu vyřadil servery CS:GO, vydala světoznámá firma NVIDIA na Steamu obsáhlou příručku. Ta se týká nastavení nové hry, pokud navíc máte grafickou kartu z jejich produkce, dozvíte se ještě mnohem více.

Velkou část tvoří představení systému Reflex, který ve hře po zapnutí snižuje latenci, tedy zpoždění, které se objeví mezi akcí (například kliknutí na myš pro výstřel) a provedením daného úkonu na obrazovce (zabití). V nastavení hry můžete přepnout i na „Zapnuto + Boost“, čímž vaše latence poklesne na úplné minimum, v potaz ale musíte brát větší ztrátu FPS.

Dále se doporučuje zkontrolovat všechny aktualizace, zapnout Windows Game Mode, G-Sync, pokud ho máte, nebo zvýšit frekvenci své myši. Určitě také navštivte „Ovládací panel NVIDIA“, kde se v nastavení můžete inspirovat podle Twitter uživatele fREQUENCYCS, odborníka na optimalizaci her. Ten třeba doporučuje vypnout V-Sync, nechat řízení jader procesoru na systému či přepnout nastavení kvality na „výkon“. Více se dozvíte v jeho příspěvku.

Nastavení samotné hry samozřejmě záleží na vašem počítači. Každý by asi chtěl nejlepší detaily (i když některé mohou být spíše nežádoucí) společně s velkým výkonem. Pro kompetitivní hraní je ale důležitější druhý aspekt, což znamená, že hráči jsou někdy nuceni snižovat některé grafické prvky na minimum.

Podle fREQUENCYCS byste určitě na vysoké kvalitě měli ponechat stíny, zejména proto, že vám pomohou v mnoha situacích a berou minimální množství FPS. Ostatní parametry jako shadery, textury, vyhlazování, detaily nebo osvícení můžete klidně vypnout. Odborník také nepoužívá zmíněný Reflex, zejména kvůli nevyrovnaným výsledkům v benchmarku.

Inspiraci pro kvalitní nastavení mohou najít i hráči s grafickými kartami od společnosti AMD. Jejich technologie proti latenci s názvem Anti-Lag sice měla s CS 2 problémy, nyní se ale zdá, že by mělo být vše v pořádku. 

Na závěr je potřeba sdělit, že všechno je velice individuální a každému bude vyhovovat něco jiného. Promyslete proto, zda vám jde o kvalitu či výkon, a najděte si pro sebe to nejlepší.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.