Přejít k hlavnímu obsahu

Kvalifikace na ženské MS terčem podvodu. Hráčky navíc používaly falešnou identitu

6. 10. 2023 | 16:17 VALORANT Kauza
Takový skandál na ženském turnaji Game Changers jsme tu ještě neměli. Neznámý tým to dotáhl až do samotného semifinále, když se ukázalo, že jedna z hráček cheatuje. To ovšem nebylo vše a po odhalení dalších skutečností se komunita nestačila divit. Co se přesně stalo?
VALORANT Game Changers
VALORANT Game Changers
Zdroj: Riot Games

Mistrovství světa v ženském Valorantu je na programu v prosinci, ale pořádně drama se děje již nyní v regionálních kvalifikacích. Vynořil se totiž jeden z amatérských týmů, který porážel jednoho favorita za druhým. Za stavu 1:1 v semifinále však účastnice zápasu viděli jediné: hlášku „cheater detekován“. Po prověření Riotem byl nakonec tým diskvalifikován, což ale pouze celou situaci otevřelo komunitě.

Strůjcem problému byla hráčka s přezdívkou malibu. Její highlighty z předchozích zápasů byly tak moc neuvěřitelné, že při podrobném prozkoumání zjistíte, že zde něco nehraje. Ať už se jednalo o jakýkoliv druh cheatu, Vanguard ho detekoval, jenže až po několika zápasech, které se staly několika celkům osudným.

malibu
malibu
Zdroj: VCT

Nebyla však sama, kdo budil podezření, stačí se jen podívat na sestavu. Tři z pěti členek sdílí stejné příjmení, prý jde ale o pouhý meme a bylo jim jedno, že se falešně identifikují na oficiální turnaj. Pokud jde ovšem o Madelyn „malibu“ Evergreen, profilový obrázek budí další podezření. Někteří si dali tu práci, aby zjistili, že jde o umělou inteligencí vytvořenou fotku. Důvodů na prověřování ze strany Riotu je tak mnoho.

Malibu je nejnovější členkou sestavy, přičemž kolegyně prý neměli nejmenší ponětí, že používá zakázané programy. Hráčka se nakonec sama vyjádřila. „Nepodváděla jsem, jsem trans a mí blízcí o tom ví. Ban jsem dostala pravděpodobně za vyhýbání se a technicky vzato už bych ho mít neměla,“ napsala ve stručném oznámení. Ať se věc má jakkoliv, Riot tým diskvalifikoval, ale rozhodně bude následovat další vyšetřování.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.