Přejít k hlavnímu obsahu

Kdo se stane světovým šampiónem ve Fortnite pro rok 2023? V neděli se rozhodne

15. 10. 2023 | 11:39 Fortnite Turnaj
V kodaňské Royal Areně bude v neděli korunován vítěz Fortnite FNCS Global Championship 2023. Do finálového kola postoupilo 50 dvojic z celého světa, které se od 16:00 utkají v šesti zápasech. Nechybí ani zástupce české organizace Entropiq.
Kdo se stane světovým šampiónem ve Fortnite pro rok 2023? Dnešek finálně rozhodne
Kdo se stane světovým šampiónem ve Fortnite pro rok 2023? Dnešek finálně rozhodne
Zdroj: Epic Games

Největší počet zástupců má ve finále Evropa, 23 týmů je téměř polovina lobby. V závěsu je severoamerický region s 18 týmy. Asie má čtyři týmy, Brazílie tři, a Oceánie spolu se Středním východem po jednom celku. Vzhledem k největší popularitě Fortnite právě v Evropě a Americe není složení finálového lobby nijak překvapivé.

S přesnějším zaměřováním, ovládáním stavění a editů mají hráči na klávesnici výraznou výhodu oproti svým protějškům. Byť jsou pro mnohé hráče fámy ohledně aimassistu již doživotně nevyvratitelné, zastoupení v poměru k ovladačům na profesionální scéně je jasné. Jak však pokročil čas, hráči s ovladači také již vstupují pomalu na soutěžní pole. Zatím pořád v menší míře, ale i tak dnes uvidíme ve finále 10 hráčů na ovladačích. Mimo jiné i nejmladšího účastníka světového šampionátu. Švédský hráč Moneymaker se účastní finále o 4 miliony dolarů ve svých 14 letech.

Ve finále překvapivě neuvidíme favorizovaného Clixe. Naopak se moc nevěřilo, že by Bugha po výsledcích posledních měsíců postoupil, ale vítěz World Cupu 2019 si zajistil postup už z prvního finálového dne.

Neskutečnou formu včera ukázalo také duo MrSavage a Vadeal. Z krásného 13. místa si postup zajistil i zástupce české organizace Entropiq Vasilij „Vaske“ Milošević a jeho spoluhráč Henrik „Hen“ McLean.

Dnešní vrchol sezóny můžete sledovat od 16 hodin na streamu na oficiálních stránkách Fortnite. Finále si nenechá ujít ani Richard „Skailer“ Janeček, náš hráč na World cupu 2019, který odborným okem zhodnotí výkony živě na Kicku nebo na YouTube kanále Pajus4, který vysílal již všechny kola a bude v očekávání komentovat nejen turnaj, ale i předpokládané oznámení ohledně nadcházející nové kapitoly.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.