Přejít k hlavnímu obsahu

Úspěch pro Spartu i Slavii. Do další fáze regionální kvalifikace postoupili dva Češi

16. 10. 2023 | 17:30 EA SPORTS FC 24 Reportáž
Necelých sedm tisíc hráčů EA Sports FC 24 se zapojilo do východoevropského FC Pro Open Ladderu. Celkem 256 nejlepších hráčů postoupilo do další fáze soutěže. Jedinečnou šanci využili dva čeští hráči - Dominik „Seron“ Čermák ze Sparty a Lukáš „T9Laky“ Pour v dresu Slavie. Jen tři místa pod hranicí postupu nakonec skončil Matěj „Matejs“ Dunka, bývalý reprezentant Entropiqu.
Úspěch pro Spartu i Slavii. Do regionální kvalifikace postoupili dva Češi
Úspěch pro Spartu i Slavii. Do regionální kvalifikace postoupili dva Češi
Zdroj: Sparta eSports - ENTERPRISE/Slavia esports

Offline event v Londýně. To je cíl profesionálních hráčů EA Sports FC 24. Právě na sezónním vrcholu se rozhodne o největší světové hvězdě. Místa jsou ale pochopitelně omezená a z 6 852 hráčů regionu označeného jako „východní Evropa“ je třeba vytřídit top 12. Ta se následně vydá na londýnský turnaj.

Prvním krokem byla otevřená kvalifikace. Z té se do další fáze prodralo 256 borců, mezi nimi i dva Češi. Lukáš „T9Laky“ Pour se nakonec umístil na 179. místě s peak ELO 1248. Jen o jeden bodík méně měl nakonec Dominik „Seron“ Čermák na 183. místě. Oba se s přehledem dostali nad hranici 1224 ELO. O postupujících rozhodovalo právě nejvyšší dosažené ELO. To hráči získávali jednoduše - hraním. Za výhry se body přičetly, prohra znamenala propad. Oproti dřívějším ročníkům bylo jednou ze změn právě bodování. Šlo o nejlepší výsledek. Propady tak nebyly tak ničivé.

Los MČR FC 24: pražské derby i nadějná skupina pro Emericksona

Nový formát v tomto ohledu pomohl i Seronovi. „Prvních sedm dní bylo skvělých, měl jsem super bilanci. Pak byly dva horší dny, hodně jsem prohrával. Následně jsem se zase vrátil, ale měl jsem dost ELO, abych se kvalifikoval,“ popisoval svou cestu soutěží sparťanský hráč. Systém si částečně pochvaloval i čerstvý slávista T9Laky. „Formát by byl určitě zajímavý, kdyby se člověk věnoval jen hře. Čtrnáct dní za mě bylo příliš. Mimo FC i pracuji, takže jsem fungoval od osmi ráno a vracel se před půlnocí ze stadionu,“ přiblížil bývalý viktorián poslední dva týdny plné grindu.

MČR FC 24 powered by Hyundai

A jak vidí jediní čeští zástupci své šance na postup mezi top 12? Víc si aktuálně věří Seron. „Šance je velká. Už se tolik nebojím velkých jmen a dokázal jsem si, že umím porazit top hráče. Myslím, že každý má šanci. Tenhle rok jsme asi nejblíž,“ prohlásila sebevědomě jedna z největších hvězd domácí scény. T9Laky je střídmější. „Šance? Uvidíme, teď je důležité se na připravit, abychom dokázali být konkurenceschopní s každým hráčem a porvat se o ta místa.“

Nejlepší karty FC 24: s čím se hráčům nejvíce daří?

Rozdílné byly i pohledy hráčů na předvedené výkony. „Výkony byly střídavé, myslím, že jsem mohl zahrát i lépe. Nakonec je stále nejdůležitější postup,“ je si vědom zkušený Laky. Seron je o něco spokojenější. „Jsem hodně spokojený s výkony. Mám rád začátky, kdy se každý hledá, ale mě přijde, že se rychle adaptuji,“ zaznělo z úst esportovce, jenž do Sparty přestoupil před minulou sezónou.

Další fáze regionální kvalifikace se odehraje v odlišném formátu. Nepůjde o dvoutýdenní grind jako nyní, kdy se hráči v určité časy mohli připojit do zápasů a byl jim přiřazen podobně silný soupeř a získávalo se ELO. Následovat totiž bude švýcarský systém - vždy se utká dvojice se stejným skóre (poměr výher a proher). Když získá dostatečný počet výher postoupí, stejně tak na druhé straně pavouka s daným počtem proher. Podobný formát se využívá na Majorech v Counter-Striku nebo nově na světovém šampionátu v League of Legends.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).