Přejít k hlavnímu obsahu

Tipy na vánoční dárky pro gamery (aneb o co si napsat Ježíškovi)

13. 11. 2023 | 07:33 PR článek
Hledáte ten správný dárek pro vášnivého hráče? Možností je skutečně nespočet. Nejvíc přirozeně potěší třeba kvalitní herní příslušenství, židle nebo doplňky s herní tématikou. Tak společně pojďme něco vybrat.
Tipy na vánoční dárky pro gamery (aneb o co si napsat Ježíškovi)
Tipy na vánoční dárky pro gamery (aneb o co si napsat Ježíškovi)
Zdroj: FAVI

Příslušenství se neztratí

Hraní není jen o počítači nebo konzoli. Každý hráč potřebuje i celou řadu dalšího příslušenství. Vždy se hodí dobrá sluchátka, která výrazně zlepší herní zážitek. Častěji se setkáváme s většími sluchátky okolo uší, která se od běžných sluchátek určených k poslechu hudby liší především ještě pohodlnějším provedením, použitím mikrofonu pro komunikaci s dalšími hráči a mnohdy i výraznějším designem. Ten může zahrnovat třeba i charakteristické podsvícení. Samozřejmostí pak u takových sluchátek bývá kvalitní odhlučnění okolních zvuků. Vzhledem k masivnější konstrukci už ovšem nejsou příliš vhodná na cesty. Proto v poslední době roste i obliba sluchátek do uší, takzvaných špuntů. Ať už sáhnete po jakémkoli provedení, vždy je klíčová kvalita zvuku. Gameři často volí modely s velmi dobrým prostorovým zvukem, které zvládají výšky i basy a nezkreslují zvukové efekty. Hodí se také co možná nejnižší latence, díky které nedochází k žádným prodlevám v přenosu zvuku.

Kvalitní sluchátka zůstávají jedním z nejuniverzálnějších doplňků (kompatibilitu s počítačem a různými typy konzolí si u vybraného modelu přesto raději ověřte), který většina hráčů ocení. Z dalšího příslušenství se pak nabízejí třeba herní klávesnice, myši, volanty nebo ovladače. Tam už ale potřebujete vědět, jakou platformu nebo konzoli hráč používá (například PlayStation, Xbox nebo Nintendo) a také jakému hernímu žánru holduje. Například zmiňovaný volant se bude hodit závodníkům, milovníci stříleček ho už ale neocení. 

Každý hráč potřebuje i celou řadu dalšího příslušenství
Každý hráč potřebuje i celou řadu dalšího příslušenství
: FAVI

Židle na dlouhé hodiny hraní

Dlouhé hodiny strávené hraním si často vybírají svou daň. Jedním z nejčastějších problémů bývají problémy se zády a krční páteří, které často vedou i k nepříjemným bolestem hlavy. Proto se žádný gamer neobejde bez kvalitní židle, která zvyšuje komfort a snižuje možná zdravotní rizika. Je ale třeba dobře vybírat. Pokud se tedy novou herní židli rozhodnete pořídit, nezapomeňte si ohlídat pár základních parametrů. Herní židle obecně disponují nejlepší možnou ergonomií. Jsou charakteristické plnými zády s bočním tvarováním, které přesně obepíná tělo. Nabízejí také možnost většího sklopení, v některých případech dokonce až do polohy téměř rovného lehátka. Kromě těchto vlastností se pak herní židle – stejně jako další příslušenství a nábytek pro gamery – odlišují od běžných kancelářských modelů svými výraznějšími barvami a designem. Některé pak dokonce i podsvícením. 

Správně zvolená židle by měla být ve všech ohledech polohovatelná. Hýbat by mělo jít s výškou a polohou sedáku, bederními a loketními opěrkami i opěrkou hlavy. Důležitá je i možnost nastavení sklonu opěradla. Dívejte se také na kvalitu konstrukce a použité materiály. Na trhu dnes najdeme i židle vyplněné paměťovou pěnou, které nabízejí nejvyšší možný komfort. Pokud jde o potah, setkáváme se se všemi typy materiálů od klasických látek přes síťované tkaniny až po koženku a pravou kůži. Každý materiál přirozeně nabízí jisté výhody i nevýhody, které je vhodné zvážit a vybrat podle hráčových preferencí. 

Doplňky s herní tématikou

Hrnky, hodiny, povlečení, podložky pod myš, lego, lahve na pití, svačinové boxy, samolepky, obrázky či tapety na zeď… Na trhu najdete nespočet doplňků, které každého gamera potěší. Stačí jen zjistit, které hře fandí nejvíc. Velké oblibě se těší třeba doplňky s minecraft tématikou, které by neměly chybět ve sbírce žádného milovníka téhle kultovní sandboxové klasiky. Výrobci ale nezapomínají ani na fanoušky jiných her. Vybírat tak můžete ze stovek různých variant.

Velké oblibě se těší doplňky s minecraft tématikou
Velké oblibě se těší doplňky s minecraft tématikou
: FAVI

Nová hra

Pokud máte dobrý přehled o preferovaném žánru a používané platformě, můžete udělat radost i novou hrou. Každoročně jich vychází hned několik a i podzim bývá dostatečně bohatý. Ještě letos se představí už tradiční pokračování Call of Duty, nový Avatar nebo Super Mario a řada dalších. Počítejte ale s tím, že mnozí fanoušci neradi čekají a po dlouho očekávaných novinkách hned skočí. Proto si vše raději předem zjistěte, ať vás nečeká nemilé překvapení.

Dárků, které udělají radost každému gamerovi, je skutečně nespočet – a máte k dispozici doplňky a příslušenství v cenovém rozpětí od pár stovek až po několik desítek tisíc. Jen nezapomínejte, že každý je jiný a liší se přirozeně i preference jednotlivých hráčů. Proto zvažte, jestli by i ty nejklíčovější prvky hráčovy výbavy, jako jsou nová sluchátka, ovladače nebo třeba herní židle, měly být skutečně překvapením, nebo jestli bude lepší konzultovat osobní preference. Pokud se ale nechcete vzdát překvapení, většina obchodů nabízí alespoň možnost výměny zboží, takže vždy existuje i varianta pro případ, že byste se zrovna netrefili do vkusu.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).