Přejít k hlavnímu obsahu

ESIC opět úřaduje. Zákazy si vysloužila čtveřice hráčů i majitel

6. 12. 2023 | 14:30 Counter-Strike 2 Zajímavost
O tom, že se nevyplácí sázet na vlastní zápasy, se profesionální hráči, ale i celá komunita přesvědčila již před devíti lety. Právě tehdy totiž vyplaval na povrch doposud největší skandál, který Counter-Strike pamatuje. Po nejnovějších zprávách to však vypadá, že by američtí iBUYPOWER mohli mít po dlouhé době konkurenci.
ESIC opět úřaduje. Zákazy si vysloužila čtveřice hráčů i majitel
ESIC opět úřaduje. Zákazy si vysloužila čtveřice hráčů i majitel
Zdroj: esic.gg

MAJESTYAkuma a Project X. Všechny tyto vyjmenované organizace mají jeden společný jmenovatel, a tím je Alexey Shyshko. Tento muž, který byl majitelem výše zmíněných a nyní již zaniklých projektů, si jako první člověk vysloužil doživotní zákaz činnosti. O verdiktu rozhodla před pár dny dozorčí komise ESIC.

Vyšetřování s podezřením na ovlivňování zápasů a obdobné podvodné chování přitom započalo již v roce 2021. Tyto pochybné praktiky Shyshka byly po dvou a půl letech konečně potvrzeny a ukázalo se, že nebyl jediný, kdo má s podváděním co do činění. Společně s ním se provinila taktéž čtveřice ukrajinských hráčů.

Ovlivňování zápasů totiž nebylo cizí ani trojici hráčů z týmu MAJESTY. Jmenovitě pak Maxi „⁠THRONE⁠“ Semenovi, Arturovi „⁠DarkS1DE⁠“ Kravchenkovi a Danylovi „⁠nat1ve⁠“ Bakinovi. Společně s nimi se trestu ze stejných důvodů nevyhnul ani Dmitriy „⁠SENSEi⁠“ Shvorak, který prošel jak organizací Project X, tak později i Akuma. Nelze však říci, že by se toto kvarteto provinilo stejnou měrou jako Shyshko, a proto je jejich trest pouze dvouletý.

To se však může ještě změnit. ESIC se totiž nechal slyšet, že tyto zákazy nemusí být konečné. Případ je údajně stále otevřený a prošetřuje se zdali provinění všech zmíněných nebylo ještě většího rázu. Je tak možné, že konečné tresty budou přísnější než ty doposud.

Zdroj: HLTV.org
Student informatiky, který se rozhodl své dlouholeté zkušenosti a nabyté informace z herního titulu Counter-Strike: Global Offensive zúročit, a proto začal v roce 2021 pracovat jako redaktor pro PLAYzone.