Přejít k hlavnímu obsahu

Velká vycházející hvězda. 16letý donk rozhodl finále své první světové LANky

10. 12. 2023 | 18:34 Counter-Strike 2 Příběh
Východoevropská Counter-Strike scéna odjakživa ukrývala spoustu skrytých drahokamů. Vytěžíte jeden a hned se objeví další, třeba ještě blyštivější. Přesně to je případ Danila „donk“ Kryshkovetse, který je od čtrnácti let součástí světové organizace Team Spirit. Po očekávaném povýšení do hlavního týmu začal okamžitě zářit a hned si připsal do sbírky první ocenění MVP.
Danil „donk“ Kryshkovets
Danil „donk“ Kryshkovets
Zdroj: HLTV.org

Ilya „m0NESY“ Osipov má svého následovníka, jen v jiné herní roli. Jako vzal Osipov světovou scénu útokem a v 18 letech už patří mezi absolutní elitu světa Counter-Striku, tak na tom bude podobně Danil „donk“ Kryshkovets. Není to sice sniper, ale o to více dominuje. Když se s týmem Spirit ukázal na svém prvním LAN turnaji, tak jej dovedl k titulu jako král statistik. Jinak tomu nebylo ani při premiéře na mezinárodní akci.

Team Spirit do soutěže BetBoom Dacha vlétl suverénním výkonem proti FURII. Šampioni nedávného turnaje Elisa Masters Espoo hráli s ruským celkem vyrovnanou hru, rozdílový faktor byl právě donk. Na jeho výkonu při mezinárodní offline premiéře, a to v pouhých šestnácti letech, nebyla poznat žádná nervozita. Spirit sice následně nestačili na Virtus.pro, ale i ve druhém střetnutí proti FURII donk na serveru vládl. Jen se podívejte na jednoduchou řeč čísel – za čtyři mapy proti Brazilcům nasbíral o 43 více killů než smrtí!

V semifinále se Spirit utkali s dalšími jihoameričany, MIBR ale na tempo mladíků absolutně nestačili a donk jen doplňoval své hladové spoluhráče. Ve finále se však musel ukázat naplno, čekali je totiž znovu Virtus.pro. Těm se podařilo navázat na výhru ze skupiny a vedení 2:0 už pro Team Spirit vypadalo kriticky.

BO5 formát ale umožnil fenomenální otočení série. Donk byl při chuti, Artem „ArtFr0st“ Kharitonov mu zdatně sekundoval a společně dotáhli svůj tým do prodloužení páté mapy. Tam byl donk vidět nejvíce ze všech hráčů, nikdo by si podle jeho hry netipl, že v šestnácti letech zažívá premiéru na světové scéně. K poháru si od HLTV odnesl i cenu druhého nejmladšího MVP v historii. Na tohoto borce se budou stát fronty.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.