Přejít k hlavnímu obsahu

Šokující vyvrcholení největšího Heroes III turnaje - ruský podvod i trápení favorita

21. 12. 2023 | 13:20 Gaming
Pokud v operační paměti svého mozku stále uchováváte pár vzpomínek na legendární tahovku Heroes of Might & Magic III, nenechte si ujít shrnutí nervy drásající finále největšího Duel turnaje v historii této hry. Kompletní záznam si můžete užít s českým komentářem!
Šokující vyvrcholení největšího Heroes III turnaje - ruský podvod i trápení favorita
Šokující vyvrcholení největšího Heroes III turnaje - ruský podvod i trápení favorita
Zdroj: youtube.com/h34dcz (s povolením)

Není to tak dávno, co jsme vás v tomto článku informovali o turnaji v modu Duel v Heroes of Might & Magic III zvaném Golden Goose 2. Věděli jsme, že to bude pro Heroes komunitu velké, ale že finále turnaje přinese doposud největší zvrat, který jsme kdy v Duelu viděli, to asi nečekal nikdo.

Než se však dostaneme ke konci, zkusíme na to jít od začátku. Českým zástupcům se nijak zvlášť nedařilo. H34D i StygianOne vypadli v top16 losers bracketu a IPlayForLove ještě o kolo dřív. Nutno však podotknout, že StygianOne vypadl s celkovým vítězem turnaje, což není žádná ostuda.

Turnaj přinesl také jedno nepříjemné drama. Dvojice předních zástupců z Ruska, Tim101 a RenniX, se před svým zápasem domluvila v tom duchu, že když už jeden z nich musí vypadnout, tak alespoň splní skryté achievementy turnaje, které spočívaly např. v největším počtu nasbíraných Pohádkových draků.

Tím však nejen nabourali fair play, ale porušili i pravidla turnaje, kdy použili více restartů mapy pro to, aby měli pro sběr Pohádkových draků pokud možno co nejlepší podmínky. Zásah administrátorů turnaje byl promptní a vyústil v jednu diskvalifikaci kvůli dlouhodobému nerespektování pravidel a jedno „dobrovolné“ odstoupení z turnaje.

Záznam z finále turnaje Golden Goose 2
Záznam z finále turnaje Golden Goose 2
Zdroj: New World Computing

Největším překvapením turnaje se pak stal Okkes, kterého jste mohli vidět v česky komentované akci např. zde. Byl to právě on, kdo dokázal z winners bracketu poslat do záchranného pavouka největšího favorita Kyraha. Ten nakonec právě ze spodní pozice pavouka celý turnaj vyhrál. Kyraha měl namále ve vícero zápasech, rozhodně to z jeho strany nebyla taková dominance jako před rokem.

To však svědčí jen o tom, nakolik se herní komunita Heroes of Might & Magic III posunula jako celek. Na Heroes nelze pohlížet jen jako na čtvrtstoletí starou hru. Díky fanouškovskému datadisku Horn of the Abyss, implementovanému HD modu s online lobby a templatu náhodné mapy Duel se právem řadí mezi esportové kousky - byť ty okrajové a masově méně populární.

V předvánočním velkém finále se střetla legenda Duelu a doposud nejúspěšnější hráč Kyraha z Rumunska s vítězem loňského velkého turnaje Radim's Contest, hráčem s přezdívkou easy2 z Ruska. Ačkoli sázky favorizovaly spíše Kyraha, byl to právě easy2, který brzy začal diktovat tón velkého finále. Nakonec jsme se dočkali všech pěti her, kdy finále přineslo asi nejbolestivější zvrat, který kdy Heroes III komunita zažila.

Zajímá-li vás, co se stalo, bude nejlepší, když Vás odkážu na tento kompletně česky komentovaný intenzivní záznam z youtube.com/@h34d (finále začíná v čase 5:17:41). Při Kyrahovi stáli všichni svatí!

Nezbývá než popřát vše nejlepší do nového roku a doufat, že 1. ledna 2024 se konečně dočkáme avizovaného masivního update hry, který přidá novou hratelnou frakci Factory!

Bývalý mistr ČR 2009 ve Warcraftu 3, nejlepší Starcraft 2 hráč za rok 2012, hrdý otec dvou dětí a tvůrce Youtube Heroes 3 videí.