Přejít k hlavnímu obsahu

Rekordní balík peněz. Na posledním CS:GO šampionátu se rozdalo 2,5 miliardy korun!

11. 1. 2024 | 12:20 Counter-Strike 2 Zajímavost
BLAST.tv Major v Paříži sice nebyl nejsledovanějším šampionátem v historii Counter-Striku, ale éru CS:GO uzavřel jiným rekordním zápisem. Podle nejnovějších zdrojů si díky prodejům herních předmětů hráči a týmy přišli na více než 110 milionů dolarů. To je 2,5 miliardy korun! Takový balík peněz se nikdy nerozdal na žádném světovém turnaji v žádné esportové hře.
Šampioni z týmu Vitality
Šampioni z týmu Vitality
Zdroj: BLAST.tv (s povolením)

Poprvé v kariéře postoupit na Major, světový šampionát na poli Counter-Striku, změní všem hráčům život. Výdělky jsou skutečně astronomické, o to více bolí, když český tým SINNERS skončil dvakrát těsně před branami. Jak nyní víme, poslední Major v Counter-Strike: Global Offensive byl z hlediska peněz rekordní.

Ještě v roce 2019 Valve oznámilo, že mezi účastníky StarLadder Majoru rozdalo přes 11 milionů dolarů. O dva a tři roky později se na dvou šampionátech zvýšila rozdaná částka na 70 milionů dolarů, tedy třikrát více v průměru na turnaj. Křivka ale stále stoupá a vloni už to podle HLTV.org bylo 110 milionů za jediný turnaj!

Nejvyšší prize pool v historii esportu zaznamenal Dota 2 šampionát The International, který v roce 2021 pokořil 40 milionů dolarů. Valve ve svém MOBA titulu přidává komunitní výnosy přímo do výher, v CS:GO tomu tak není. Hráči si přitom očividně přijdou na mnohem větší peníze, jen nejsou známy přesné částky.

CS:GO Major v Paříži
CS:GO Major v Paříži
Foto: BLAST.tv

110 milionů dolarů je v přepočtu necelé 2,5 miliardy korun. Když si tuto sumu rozdělíme mezi týmy, tak to v průměru vychází na 100 milionů korun pro každého účastníka světového šampionátu v Counter-Striku. Čísla se ale mírně liší vzhledem k umístění do takzvaných kapsulí, z nichž jsou výdělky dělené rovnoměrně.

Slovenský profesionální hráč Martin „STYKO“ Styk se na zmíněném Majoru v Paříži dostal s týmem Apeks až do semifinále. Na konci roku poté zveřejnil, že si z „ostatních zdrojů“ přišel na 297 tisíc euro. Styk se živí hraním v předním světovém týmu, přesto jsou peníze z Majoru mnohem vyšší položkou než měsíční plat.

Co přesně tvoří tak gigantickou sumu, na kterou si účastníci Majoru každý rok přijdou? Jednoduše jde o polovinu výdělků z prodejů herních kosmetických předmětů, které Valve vydává při každém mistrovství světa. Není proto divu, že všichni, komu postup těsně uteče, litují nevyužité příležitosti po zbytek kariéry.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.