Přejít k hlavnímu obsahu

To nejlepší z Guinessovky, aneb Jaké jsou rekordy ze světa videoher?

28. 1. 2024 | 13:30 Zajímavost
Guinessova kniha světových rekordů každoročně přináší výběr všemožných rekordů, nad nimiž někdy až zůstává rozum stát a člověk si říká, zda a jak je něco takového vůbec možné. Napadlo vás ale někdy, jaké jsou vlastně rekordy ze světa videoher? Pojďte se na to společně s námi podívat!
To nejlepší z Guinessovky, aneb Jaké jsou rekordy ze světa videoher?
To nejlepší z Guinessovky, aneb Jaké jsou rekordy ze světa videoher?
Zdroj: Flickr/depositphotos.com (s povolením)

Nejdelší maraton FIFA

Držitelem rekordu nejdelšího maratonu v hraní oblíbeného fotbalového titulu FIFA je Chris Cook z britského Birminghamu. Hru hrál neuvěřitelných 48 hodin a 49 minut, ačkoliv dodává, že kvůli zpoždění v  tom vše připravit byl vzhůru nějakých 60 hodin (tedy 2,5 dne!).  

Maraton se odehrál v herním baru Logan v Severním Londýně a Chris se do něj pustil kvůli podpoře charity - když někdo bar v době události navštívil, byl požádán o příspěvek. Chris většinu času hrál proti týmu dobrovolníků a odhaduje, že se zúčastnil více než 200 zápasů, ačkoliv přesné číslo sám nezná.  

„Myslím, že za posledních 16 hodin jsem vyhrál tak dvě hry, v jednu chvíli jsem ani necítil ruce, takže to je moje výmluva (...)  Myslím, že když bylo po poslední hře a hodiny se zastavily, byl jsem docela dojatý. Pamatuju si, že jsem určitě brečel.“

Nejmladší profesionální hráč 

Tématem hráčů, kteří zatím nedosáhli dospělosti, jsme se na PLAYzone již v minulosti zabývali. To stále ale není nic proti nejmladšímu profesionálnímu hráči videoher, jehož „Guinessovka“ zaznamenala. Je jím Victor „Lil Poison“ de Leon III ze Spojených států. Rekord pochází již z roku 2005, kdy bylo Victorovi pouhých 7 let. Ve dvou letech se pustil do hraní NBA 2K na konzoli Dreamcast. Prvního turnaje v Halo, když mu byly čtyři, a v sedmi letech uzavřel dohodu s Major League Gaming, díky čemuž se stal nejmladším profesionálem.  

Nejprodávanější konzole

Možná vás to překvapí, možná ne, ale titul nejprodávanější konzole drží PlayStation 2. Dle čísel od VGChartz z 5. března 2019 se prodalo 157 680 000 jednotek. Konzole byla vydána v březnu 2000 a přestala se vyrábět o necelých 13 let později. Úspěch jí zaručily široká knihovna her, zpětná kompatibilita s původními PS hrami, zabudovaný DVD přehrávač a také možnost připojit se online. Jenom pro zajímavost, nejnovější generace PS5 oslavila milník 50 milionů prodaných jednotek.

PS2 drží titul nejprodávanější konzole
PS2 drží titul nejprodávanější konzole
: WikimediaCommons

Největší videoherní kolekce

Majitelem největší kolekce videoher je dle Guinessovy knihy rekordů Antonio Monteiro z USA. Ve svém domově, Richmondu, vlastní hry určené na konzole od druhé do osmé generace. Když se pustil do jejich počítání, zabralo mu to neuvěřitelných 8 dní. Vlastní celkem 20 139 titulů. Se sbírkou začal už ve dvanácti letech.

Antoniovi patří více než 1000 her na PS1, vlastní všechny hry určené pro severoamerický trh pro PS2, PS3 nebo PSP. Kromě toho vlastní také přes 100 konzolí, což znamená, že si každou z her může zahrát a netvoří tak pouhou ozdobu v poličce. Jeho nejoblíbenější titul, který považuje za mistrovskédílo, je Castlevania IV. Na detaily o sbírce se můžete podívat ve videu níže. 

Kolik máte (fyzických) her ve své knihovně?

Možnosti výběru
Guinnessova kniha rekordů