Přejít k hlavnímu obsahu

Trest a další vyšetřování. Riot zkoumá potenciálně prodaný zápas

24. 1. 2024 | 19:20 League of Legends Kauza
Ultraliga, profesionální soutěž v League of Legends, v níž bojují mančafty z Polska a Pobaltí, řeší skandál. Wen „kylin“ Zheng a Shuai „Odin“ Wang jsou obvinění z matchfixingu, prodávání zápasů. Kvůli úmyslnému kažení zápasu byli vyloučení z následujících dvou utkání, což je maximální možný trest za jejich přestupek. Liga teď s Riot Games řeší, jestli probíhal matchfixing.
Trest a další vyšetřování. Riot zkoumá potenciálně prodaný zápas
Trest a další vyšetřování. Riot zkoumá potenciálně prodaný zápas
Zdroj: Iron Wolves

„Vzhledem k událostem, ke kterým došlo během včerejšího zápasu mezi Iron Wolves a Team ESCA Gaming, jsme se rozhodli pozastavit hráčům Wen „kylin“ Zheng a Shuai „Odin“ Wang činnost na následující dva zápasy,“ stojí hned na začátku oficiálního oznámení Ultraligy. Jako následek musel tým Iron Wolves vzdát utkání proti devils.one.

Kylin a Odin porušili pravidlo 17.1.1. ERL (EMEA Regional League), které říká: „Od týmů se očekává, že budou hrát co nejlépe po celou dobu jakéhokoli ligového zápasu a že se vyvarují jakéhokoli chování, které potenciálně ohrožuje skutečnou nebo domnělou integritu soutěže nebo které je jinak v rozporu se zásadami dobrého sportovního chování, čestnosti nebo fair play.“

Oba hráči jsou zároveň vyšetřování Ultraligou a Riot Games. Investigace řeší, zda za úmyslným špatným výkonem stály sázky. Pokud se podezření potvrdí, hrozil by čínské dvojici mnohem vyšší trest. Organizace Iron Wolves se soutěží a Riotem plně spolupracuje, aby se celá záležitost co nejdříve vyřešila.

Co se stalo?

Začátek zápasu probíhal normálně. Kompletní pětice Iron Wolves hrála velice slušně, tým se dostal do velikého vedení a dal tak do hry dobrý vklad pro vítězství. Jenže s přibývajícím časem se množily i velice podezřelé chyby junglera a midlanera Iron Wolves. Nejdříve se to dalo odůvodnit špatným positioningem. Ale to nebylo zdaleka všechno.

Jayce se neměl ukončení hry, tak se rozhodl zničit inhibitor. Ani ten však nakonec nepadl, tak se Odin rozhodl skočit do nepřátelského týmu a umřít. To ale nebyl ojedinělý případ, místo Nexusu se Odinovi líbila víc možnost Eldera. Draka často resetoval, ani nepomáhal svému mančaftu.

Diváci si začali podivných playů všímat. Nepomáhal ani očividný troll kylina a zřejmě nefunkční klávesnice Jayce. I přes veškerou snahu čínského dua ale nakonec Iron Wolves zvítězili. Polská trojice dotáhla špíl do konce.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).