Přejít k hlavnímu obsahu

Od testovacího projektu k populární mlátičce. Slavná videohra Tekken slaví třicátiny

29. 1. 2024 | 20:00 Gaming
Na konci ledna vtrhl na videoherní scénu osmý díl slavné série Tekken. Oblíbená mlátička tím slaví své třicáté výročí a také pozici jedné z nejprodávanějších videoher. Původně ale nemělo jít o samostatnou hru, vývojáři si na ní jen potřebovali vyzkoušet novou technologii, kterou chtěli použít v jiné hře.
Původně Tekken neměl být samostatnou hru. Vývojáři si na projektu jen chtěli vyzkoušet novou technologii.
Původně Tekken neměl být samostatnou hru. Vývojáři si na projektu jen chtěli vyzkoušet novou technologii.
Zdroj: Bandai Namco Entertainment

Na jedné straně bojové arény stojí japonský samuraj Yoshimitsu a na druhé muž s hlavou jaguára Armor King. Zazní pověstné slovíčko „fight“ a obě postavy se do sebe pouští sérií úderů a chvatů. Do toho se ozývá zuřivé mačkání tlačítek a pohyby páčky.

Asi tak nějak vypadaly klasické souboje u arkádového automatu v první polovině devadesátých let, když se na svět dostal první díl bojové hry Tekken.

Původně tahle mlátička ale neměla vůbec vyjít. V japonském studiu Namco vznikl Tekken jen jako testovací projekt 3D animací, které firma chtěla využít v závodní hře Ridge Racer.

Devadesátá léta totiž byla ve znamení boje na poli arkádových automatů, které každým rokem přinášely větší a větší zábavu a také lepší grafiku. Japonská Sega dominovala se svými závodními hrami Virtua Racing a v segmentu bojových her vytáhla těžký kalibr: první 3D mlátičku Virtua Fighter.

Právě ta měla převálcovat do té doby skvělý, ale pouze dvourozměrný Street Fighter od firmy Capcom.

Konkurenční Namco ale vycítilo šanci své soupeře převálcovat. Věřilo, že má lepší technologii než ostatní firmy vyrábějící arkádové hry. Jenže nemělo vývojáře. Takže přetáhlo programátory a designéry, kteří pracovali na Virtua Fighteru u Segy. Zároveň svěřilo práci na Tekkenovi mladému Kacuhiro Haradovi, který původně organizoval herní turnaje a poté začal pracovat v Namcu.

Nesnažili jsme se odlišit od Virtua Fighteru,“ přiznal Harada v rozhovoru pro časopis Edge. Vývojáři se jen snažili použít technologii 3D polygonových postav. Dále chtěli zjistit, jestli dokážou vytvořit bojovou hru, která poběží v 60 snímcích za sekundu. Ostatní mlátičky totiž běžely ve 30 snímcích za sekundu, dvojnásobný počet by z Tekkenu udělal na první pohled plynulejší boj.

Po celou dobu jsme se spíš soustředili na technologii než na herní design,“ řekl Harada.

Nakonec ale Namco přehodnotilo plán a rozhodlo se, že z testovacího projektu udělá plnohodnotnou hru. Titul byl představen pod názvem Rave War na veletrhu AMOA Expo v září 1994. Současné jméno Tekken získal až po vydání.

O rok dříve se ale vedení Namco a Sony domluvilo, že hra zamíří i na herní konzoli PlayStation. Namco totiž mělo svůj arkádový automat Namco System 11 postavený na stejném hardwaru jako konzole PlayStation.

Jakmile se Tekken v roce 1995 objevil na „pé esku“, totálně ovládl segment bojových her. „Naprosto návykové a intuitivní,“ napsal časopis Computer and Videogames, který v recenzi dal hře 97 bodů ze 100.

Tekken v tehdejší době přinesl zcela nový způsob boje. Street Fighter si o 3D grafice mohl nechat zdát a Virtua Fighter v boji používal jen tři tlačítka. Tekken přišel se čtyřtlačítkovým schématem, které umožňovalo ovládat každou končetinu zvlášť a tím kombinovat různé chvaty a údery.

První Tekken byl na PlayStation jen pár měsíců a v Japonsku se už na automatech hrálo pokračování. V něm Harada namluvil například legendárního samuraje Yoshimitsu. U čtvrtého dílu už byl hlavním režisérem a významným tvůrcem videoher.

Titul, k němuž se dostal náhodou, se stal Haradovým životním dílem. Přitom na úplném počátku své kariéry zkoušel oslovit Segu, Capcom, Taito a další japonské firmy vyrábějící arkádové automaty. Jediná firma, která mu odpověděla a nabídla práci, bylo Namco.

Když se podíváte do historie, tolik bojových her tu bylo. Zejména v 90. letech. Ale kolik jich zůstalo dodnes? Velmi málo. Hry vycházejí a zanikají. Nikdy jsem si nemyslel, že to bude trvat tak dlouho. Nikdo tomu nevěřil,“ svěřil se Harada magazínu Games Radar.

Nyní vyšel už osmý díl Tekkena. Z původních 18 hratelných postav se rozrostl na více než třicet. Samozřejmě součástí hry je i příběh, který kdysi začal vztahem mezi synem a otcem, jenž svého potomka shodí z útesu. Po třiceti letech je tragická sága stále aktuální.

Herní série Tekken je celosvětově třetí nejprodávanější bojovou hrou. Prodalo se jí více než 55 milionů kopií. V současnosti už není exkluzivním titulem pro konzoli Sony PlayStation, ale zahrát si ji mohou i uživatelé na počítačích a konzolích Xbox.

Přesto má Tekken speciální místo v historii Sony, což firma dokázala při uvedení PlayStation 5. Startovacím titulem této konzole byla hra Astro’s Playroom. Její součástí bylo i vyjádření pocty slavné mlátičce, na kterou dohlížel i samotný Harada. Pozorní hráči si mohli všimnout maličké arény, kde bojují dva robůtci.

Štítky: Tekken
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.