Přejít k hlavnímu obsahu

30letý tahoun, velký návrat po 6 letech. Evropská brána na Major se uzavřela

25. 2. 2024 | 12:00 Counter-Strike 2 Reportáž
PGL Major zná 17 svých účastníků, evropské RMR je u konce. Poslední postupové místo si na úkor Guild Eagles a GamerLegion vybojoval ruský tým 9 Pandas. Ten byl přitom outsiderem.
Denis „seized“ Kostin
Denis „seized“ Kostin
Zdroj: HLTV.org (Josip Brtan)

Denis „seized“ Kostin se od roku 2017 po esportové scéně potuloval. Většina dnešních fanoušků si zřejmě nepamatuje, jak klíčovou postavou byl v úspěšných letech Natus Vincere. O to více je překvapující, že se letos vrátí na Major! Jeho cesta s týmem 9 Pandas napsala jeden z nejkrásnějších příběhů evropského RMR.

Pandy měly první šanci na postup už v samotné skupině A. Po výhrách nad KOI a 3DMAX však v pátém kolem nestačily na krajany AMKAL a musely se spolehnout na Last Chance Qualifier. Díky vysokému seedu jim stačily dvě výhry, a ty se 9 Pandas podařily vybojovat. Jedná se tak o sedmnáctý tým na PGL Majoru.

Seized a spol. v LCQ vyřadili Astralis, nejúspěšnější CS:GO organizace tak bude chybět u vstupu do nové éry na domácí půdě. Pohádku poté 9 Pandas dopsali proti GamerLegion, mimochodem finalistům posledního Majoru. Ruská pětice tak postup nedostala zadarmo, naopak si jej vydřela v několika náročných utkáních.

Klíčovou postavou duelu byl Aleksandr „glowiing“ Matsievich, který v boji o postup proti GamerLegion zažil životní zápas. Na všech třech mapách táhl svůj tým a celkově zaznamenal o 37 více zabití než smrtí. I když se dostal do povědomí veřejnosti až ve 26 letech, tak ho jako třicátníka čeká premiéra na vrcholném turnaji.

Aktuální obsazení PGL Majoru
 Rusko Virtus.pro Evropa G2 Esports Evropa MOUZ Rusko Cloud9
 Evropa FaZe Clan Evropa Team Vitality Rusko Team Spirit Evropa Natus Vincere
 Evropa Apeks Španělsko KOI Turecko Eternal Fire Polsko ENCE
 Portugalsko SAW Rusko AMKAL Dánsko HEROIC Dánsko ECSTATIC
 Rusko 9 Pandas World Amerika World Amerika World Amerika
 World Amerika World Amerika World Asie-Pacifik World Asie-Pacifik

Regionální kvalifikační cyklus nyní pokračuje v Číně a Mexiku. Oficiální česko-slovenské vysílání na Twitch kanále PLAYzoneCZ se opět přihlásí o slovo se samotným kodaňským Majorem, který startuje 17. března.

PGL Major na Twitchi PLAYzone
PGL Major na Twitchi PLAYzone
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.