Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch dostal stamilionovou pokutu! V zemi odebral možnost prohlížet videa

25. 2. 2024 | 16:00 Kauza
Soudný den Twitche v Jižní Koreji se blíží. Jenže ještě než streamovací platforma z místního trhu nadobro odejde, rozhněvala místní komisi pro telekomunikaci a vysloužila si pokutu 435 milionů korejských wonů, tedy v přepočtu necelých 8 milionů korun. Co komisi tak podráždilo pouhé dva dny přes odchodem platformy ze země?
Twitch v Jižní Koreji
Twitch v Jižní Koreji
Zdroj: Twitch/VISITKOREA

Minulý rok nám CEO Twitche Dan Clancy odhalil, že se prý oblíbená platforma na jihokorejském trhu potýkala s neúnosně vysokými náklady na fungování. Z toho důvodu Twitch tudíž učinil „velmi obtížné rozhodnutí“ a ukončil své fungování v tomto regionu. Už před 27. únorem ale nastal postupný odchod.

Streamovací služba totiž deaktivovala možnost prohlížet videa a záznamy starší vysílání. Jihokorejská komise pro telekomunikace však toto považuje za přímé porušení telekomunikačních zákonů a udělila Twitchi pokutu. Podle agentury Yonhap došla komise k závěru, že kroky Twitche nebyly nezbytné.

Když byl Twitch požádán o zdůvodnění svého počínání, odmítl vysvětlení, a to kvůli smluvním závazkům souvisejícím s uchováváním osobních údajů. Kromě toho by musel předložit důkazy, že jejich rozhodnutí postupně odebírat funkce jihokorejským uživatelům a opustit zemi bylo opravdu nutné k přežití.

KCC dále varuje, že platforma se pravděpodobně bude muset připravit na „opatření na ochranu uživatelů“, když v zemi ukončí službu. Zatímco velké mezinárodní přenosy a esportové události konající se v zemi zůstanou na Twitchi, streameři takové štěstí nemají a musí si hledat novou platformu pro svou kariéru.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.