Přejít k hlavnímu obsahu

Turecká vláda zakázala Twitch i Kick. Obě platformy vyšetřuje kvůli hazardu

26. 2. 2024 | 09:00 Kauza
Stačilo pár dní, než turečtí uživatelé přišli o Kick a následně i o Twitch. Tamní vláda zablokovala k platformám přístup, protože prý nabádaly mládež k hazardu. O situaci informují místní novináři, vláda ani platformy se však definitivně ještě nevyjádřily, vyšetřování teprve probíhá.
Turecká vláda zakázala Twitch i Kick
Turecká vláda zakázala Twitch i Kick
Zdroj: Twitch/Kick/Unplash

Dva velcí rivalové jsou v Turecku na jedné lodi. Mají totiž pravděpodobně utrum. Země oddělující Evropu a Asii totiž nepovoluje hazard, což u platformy, která je podporována online kasinem Stake.com, samozřejmě vyvolává mnoho otázek. Turečtí představitelé prý uvedli, že „vstup Kicku do Turecka měl nalákat tureckou mládež k ruletě“. To vyústilo v její zákaz rozhodnutím Generálního ředitelství národní loterijní správy.

Kick streameři se rozhodli vzbouřit, následek byl ale nečekaný. Začali totiž hlásat, že podobný obsah je vysílán i platformě vlastněné Amazonem, takže po dvou dnech byl skutečně zablokován i Twitch. Tamní novinář Ibrahim Haskoloğlu uvedl, že přístup na stránku bude do 24 hodin přerušen a tvrdil, že BTK (Úřad pro informační a komunikační technologie v Turecku) začal svě vyšetřování vůči oběma platformám.

Twitch v roce 2022 změnil svou politiku hazardních her, nicméně základy Kicku stojí na hazardu, a to zejména finančně. Oběma platformám tak nezbýva než čekat na výsledky vyšetřování místních organizací.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.