Přejít k hlavnímu obsahu

Cheating jako metla důležitých kvalifikací. Situace je horší než kdy předtím

5. 3. 2024 | 14:00 Counter-Strike 2 Kauza
V letošním roce začalo neuvěřitelně přibývat problematických situací, kdy do mnohdy vysoce důležitých otevřených kvalifikací zasáhli podvodníci. Do pokročilých fází se sice nikdy nedostanou, ale pravidelně ukončují snažení profesionálních týmů. Své si zažily i české celky.
Cheatování v Counter-Striku 2
Cheatování v Counter-Striku 2
Zdroj: Valve

Poslední dny byly ve znamení otevřených kvalifikací na IEM Dallas. Tyto turnaje, do kterých se může přihlásit naprosto kdokoliv, probíhají na platformě FACEIT – jedničce mezi platformami na poli Counter-Striku, která disponuje vlastním anti-cheatem. I ten je však na cheatery krátký, jak ukazuje právě IEM.

Mikkel „Maze“ Sparvath z týmu Secret pověsil na svůj X profil několik ukázek herního stylu jejich soupeře z pátého kola. Už jen z prvního klipu je jasné, že něco nehraje. Netrvalo dlouho a skutečně byl za cheating zabanovaný trenér neznámého celku. Pořadatelé upravili pavouka jen o kolo zpátky, ostatní mají smůlu.

Nejedná se přitom o ojedinělý případ. V podstatě to stejné zažili NOM esports, také kouč jejich soupeře obdržel ban. Izraelci přitom nedávno přišli dokonce o možnost přiblížit se vysněném Majoru, když vypadli proti „hvězdnému hráči“, kvůli kterému jeho tým následně musel zrušit samotnou účast na APAC RMR.

Nepříjemnou zkušenost má za sebou také Dynamo Eclot. „Minule nějací randomové podváděli proti nám a ECSTATIC, dneska ale zase hráli a porazili Eyeballers i Zero Tenacity, jako by se nechumelilo,“ napsal smutně kouč Pavel „replay“ Vaněk. „Vždy jsem hodně věřil FACEIT anti-cheatu, ale tohle ukazuje, jak je k ničemu,“ dodal Sebastian „beastik“ Daňo ze SINNERS. Šance na úspěch a vyhnutí se cheaterům přirovnává k hodu mincí.

Výsadou Counter-Striku byl vždy otevřený ekosystém. Profesionální hráči ale volají alespoň po nějaké úpravě otevřených kvalifikací, například skrze důkladnější verifikaci účastníků, aby se jejich počínání nemohlo opakovat. Ověřené FACEIT účty ale jde také zakoupit. Tohle bude skutečně boj na dlouhou trať.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.