Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší clutcher světa bude po osmi letech bez angažmá. Skončí s hraním?

12. 3. 2024 | 12:51 Counter-Strike 2 Přestup
Astralis se oficiálně rozloučili s dalším čtyřnásobném světovým šampionem. Andreas „Xyp9x“ Højsleth byl součástí organizace od ledna 2016, nyní je ale připraven přijmout novou výzvou.
Andreas „Xyp9x“ Højsleth
Andreas „Xyp9x“ Højsleth
Zdroj: Astralis

Andreas „Xyp9x“ Højsleth byl od počátku neodmyslitelnou součástí legendární dánské mašiny. Žádný jiný tým v historii CS:GO neovládl tolik světových šampionátů jako právě Astralis. Xyp9x byl jednou z klíčových postav těchto úspěchů, jeho výjimečné dovednosti se ukazovaly především v situacích proti přesile.

„Clutch minister“ za svoji CS:GO kariéru na LAN turnajích vyhrál 426 kol v pozici 1vsX. Mimo to nasbíral také vůbec nejvyšší počet asistencí, celkem 4715. Právě tyto dvě statistiky nejlépe popíší jeho přínos pro Astralis. V posledním roce ale seděl na lavičce se a čekalo se, jestli jen tak doběhne jeho smlouva do roku 2025.

Nakonec je Højsleth připravený na další etapu už letos. „Dnes se loučíme s legendou, Xyp9xe zanedlouho čeká nová výzva,“ uvádí dánská organizace v rozloučení s 28letým hráčem. Podle formulací v oficiálním vyjádření Astralis i samotného hráče není zřejmé, jestli bude nadále hrát, nebo půjde skutečně o odlišnou výzvu.

I když Xyp9x ještě doslova nepověsil myš na hřebík, tak scénou kolují spekulace o nové kariérní cestě. Jeden z nejchytrejších hráčů nezkusí cestu in-game leadera, ale rovnou bude koučovat. Podle zdroje, který jako první mluvil o přestupu Alexandra „br0“ Bra do Astralis, by se měl stát asistentem trenéra v MOUZ.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.