Přejít k hlavnímu obsahu

Profesionální hráč s aimbotem! Hacker ho napadl v přímém přenosu

18. 3. 2024 | 14:00 Apex Legends Kauza
Při kvalifikaci na nadcházející světový turnaj v Apex Legends se stalo něco doposud nevídaného. Někteří z hráčů byli totiž v přímém přenosu hacknuti zvenčí a hackeři tak převzali kontrolu nad jejich počítačem. Aplikovali různé cheaty, čímž naprosto převálcovali doposud velice uznávaný anti-cheat systém.
Nový druh hackování v přímém přenosu. Hráč ztratil kontrolu, dostal aimbot
Nový druh hackování v přímém přenosu. Hráč ztratil kontrolu, dostal aimbot
Zdroj: Genburten/Twitch

Něco takového jsme ve světě esportu ještě neměli. Pokud nějaký systém odhalil podvodníka se zakázanými programy, mohl za to majitel počítače, který jej používal úmyslně. Jenže při závěrečném dnu ALGS online turnaje se stalo něco naprosto šokujícího. Hra byla v plném proudu, když se Noyanovi „Genburten“ Ozkose na obrazovce objevila cheat konzole a v podstatě ztratil kontrolu nad svým zařízením. „Někdo mě hackuje!“, zlobil se. Hru okamžitě opustil.

Mapa už byla téměř ve finále a proto byla řada ostatních soutěžících velice frustrovaná, přesto se však pokračovalo. Jenže tentokrát se terčem hackerů stal samotný Phillip „ImperialHal“ Dosen, jenž aktuálně streamoval pro několik tisíc diváků. Když však vystřelil, zjistil, že někdo na dálku aplikoval aimbot. „Cheatuju! Cheatuju!“, opakoval, zatímco se se spoluhráči snažili přijít na řešení. Po chvíli pořadatelé zápas ukončili a s tím i odložili i zbytek turnaje.

Celá situace vyvolala řadu otázek. Jak je vůbec takové hacknutí možné? Jak to, že jej anticheat na kernel úrovni od EA nebyl schopen odhalit a zastavit? Podle všeho dochází v současné době ke zneužívání zneužití systémů RCE. Není však jisté, zda pochází ze hry, nebo ze skutečného anti-cheatu. „Nedoporučujeme hrát žádné hry chráněné EAC nebo jakékoli tituly EA,“ zní doporučení

Vývojáři aktuálně pracují na opravě celého problému. Dokud EA nepřijde s aktualizací, která zajistí bezpečí nejen pro profíky, ale pro všechny hráče, měli by všichni být opatrní.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.