Přejít k hlavnímu obsahu

Zakažte účast ruských hráčů na Majoru, má jasno dánský ministr kultury

20. 3. 2024 | 10:00 Counter-Strike 2 Turnaj
Dánsko patří mezi země, které nejvíce podporují a snaží se o legimitiziaci esportu. Spolu s větším zapojením ale přichází také požadavky. Ten nejnovější přišel přímo od ministra kultury.
Kirill „Boombl4“ Mikhailov
Kirill „Boombl4“ Mikhailov
Zdroj: PGL (Stephanie Lindgren)

Na první světový šampionát ve hře Counter-Strike 2 se kvalifikovalo 23 ruských hráčů. Pět bylo vyřazeno kvůli problémům s cestováním, dalších pět už z turnaje vypadlo, ale přesto je účast Rusů velkým tématem.

„Dokud bude Rusko pokračovat ve válečném konfliktu proti Ukrajině, nemyslím si, že by ruští sportovci měli mít nárok na účast v mezinárodních sportovních soutěžích,“ prohlásil dánský ministr kultury Jakob Engel-Schmidt v rozhovoru pro dánský deník Berlingske. „To se samozřejmě týká i elektronických sportů,“ dodal.

Ruskou vlajku vedle názvu svého týmu budou mít ve druhé fázi PGL Majoru hned tři týmy. Jejich členové přitom už v minulosti sankce pocítili. Hráči Virtus.pro i Cloud9 museli hrát svého času sami za sebe, dokud nemělo jejich oficiální působiště napojení na ruské organizace. Team Spirit vše vyřešil přestěhováním do Srbska. Kromě těchto tří týmů se v Elimion Stage představí ještě Ilya „m0NESY“ Osipov z G2 Esports.

„Přestože turnaj organizuje rumunská společnost, chci ji vyzvat, aby zakázala účast Rusů. Chci také důrazně vyzvat Royal Arenu, aby byla kritičtější při rozhodování o tom, koho chce hostit,“ doplnil na závěr Engel-Schmidt. Uvidíme, jestli se bude situace nějakým způsobem vyvíjet. Organizátoři se zatím odmítli jakkoliv vyjádřit.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.