Přejít k hlavnímu obsahu

Skotská 75letá babča miluje Fortnite a baví tisíce lidí. Zahrál si s ní i populární youtuber

24. 3. 2024 | 17:25 Gaming
Všechno se rozjelo před sedmi lety. 75letá Skotka Cath Bowie sledovala svého vnuka, jak tráví čas u herní konzole PlayStation a zkouší různé hry. Pak si všimla načítací obrazovky s nápisem Fortnite a barevnými animovanými postavičkami. Celosvětovému hitu propadla, později začala své hraní přenášet na streamovací platformě Twitch.tv, kde si ji všiml i americký youtuber. Cath Bowie však přiznává, že i v pokročilém věku má hraní Fortnite své stinné stránky.
Fortnite je skutečným videoherním hitem. Celosvětově si ho zahrálo už přes 400 milionů lidí.
Fortnite je skutečným videoherním hitem. Celosvětově si ho zahrálo už přes 400 milionů lidí.
Zdroj: Epic Games

Představte si, že si pustíte svou oblíbenou hru. Přihlásíte se, čekáte, až vám algoritmus přiřadí parťáky do týmu, a pak místo hlasu teenagera uslyšíte 75letou dámu. Populární battle royale hra Fortnite, která funguje na principu poslední přežije, je oblíbená napříč všemi věkovými kategoriemi. Celosvětové si ji zahrálo už přes 400 milionů uživatelů a ti ji mají rádi kvůli skvělé hratelnosti a roztomilé a nenásilné grafice.

Nedokážu vysvětlit proč, ale byla to okamžitá láska,“ popsala Cath Bowie ze Skotska pro BBC.

Začalo to v roce 2017 během jednoho sychravého dne, kterých je ve Skotsku spousta. „Náhodou jsem vešla do pokoje mého vnuka a to, co jsem viděla na obrazovce, mě docela zaujalo. To byl jen opravdový začátek,“ řekla 75letá seniorka.

Nejdříve hrála titul z dílny studia Epic Games se svým vnukem, ale později už si vystačila sama. Zhruba tři roky se věnovala solo hrám. Později se vrhla i na hraní ve dvojicích či trojicích. Jenže v případě duo a trio je ideální mít jednoho či dva kamarády, se kterými vytvoříte údernou dvojici, respektive jeden tým. To však Bowie neměla, a tak vždy trnula, na jaké spoluhráče narazí. Tyto „squad games“ totiž nejsou pro každého, což připustila i Bowie. „Když jsem šla hrát s náhodnými hráči, tak se mi opravdu nelíbilo, co jsem od nich slyšela. Bylo to dost toxické.

Skotská hráčka dále vysvětlila, že když někteří její parťáci zjistili, že se za monitorem nachází starší dáma, začali se chovat ještě hůře. Proto ji napadlo, že začne streamovat na Twitchi a zkusí si najít hráče, s nimiž ji hraní Fortnite bude bavit.

Její vnuk namítl, že ji přece nebude nikdo sledovat. Ona si však řekla, že mu ukáže a založila kanál Grumpygran1948. „Nepotřebuju sledující, já jen chci mít několik parťáků, se kterými se mi bude dobře hrát a nebudou mě verbálně napadat,“ vysvětlila Bowie.

Díky tomu se tak seznámila s 65letou hráčkou, se kterou tvoří seniorské duo, jež dokáže zatopit teenagerům. Nedávno ale její Twitch objevila těžká váha Fortnite komunity.

Je skvělá a zábavná,“ říká americký youtuber SypherPK o skotské seniorce ve svém videu. 27letý Američan Ali Hassan, známý jako SypherPK, patří mezi známé hráče Fortnite. Jednoho dne si všimnul Cath Bowie na platformě Twitch.tv a během vysílání jí napsal do chatu: „Chcete si se mnou zahrát duo?

Jasně, že jo, kdo by nechtěl,“ popsala Bowie svou reakci a přiznala, že ona i diváci byli v úžasu, že na její stream zavítal tak populární člověk. Nejprve si však myslela, že si z ní jen někdo utahuje a vydává se za slavného youtubera.

Ali Hassan má na YouTube přes 8,8 milionů sledujících, na platformě Twitch.tv ho sleduje téměř 7 milionů uživatelů. Pro porovnání Cath Bowie na svém kanále Grumpygran1948 sleduje přes 11 tisíc lidí.

Když se pustili do společného hraní, tak je v jeden moment sledovalo sedm tisíc lidí. Zkrácené video, které Hassan zveřejnil na svém youtubovém kanále SypherPK, si za týden připsalo tři čtvrtě milionu zhlédnutí. 75letá skotská hráčka Fortnite se tak stává opravdu populární napříč herním světem.

Cath Bowie ale není jen pouhou raritou a bláznivým případem. Naopak patří mezi zkušené hráčky Fortnite. Videohře propadla už před sedmi lety a od té doby ji hraje šest hodin každý den. Navíc se ji věnuje od úplného vydání. Málokdo ze současných milovníků a přeborníků může o sobě prohlásit, že hraje Fortnite od prvního týdne.

Nikdy není pozdě začít hrát hry. Nevěřila jsem, že se to stane, ale teď mám fantastickou komunitu,“ pochvaluje si Cath Bowie během hraní s Ali Hassanem.

Jejich společné zápolení nakonec mělo šťastný konec. Na herní mapě dokázali porazit a vyřadit všechny ostatní trojice. 75letá babička tak po triumfu mohla splnit svůj slib a Hassanovi zazpívat tradiční skotskou dětskou písničku Ye Cannae Shove Yer Granny Aff A Bus.

Zdroj: CNN Prima NEWS, BBC

Štítky: gaming, Fortnite
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.