Přejít k hlavnímu obsahu

Mládí vpřed. Statistikám na Majoru kralují hráči do 22 let, debutant je v čele

25. 3. 2024 | 12:00 Counter-Strike 2 Zajímavost
Na PGL Majoru se oproti úvodní fázi obrátily karty. V Opening Stage se nejvíce dařilo hráčům nad 27 let, zatímco v Elimination Stage má nejlepší trio průměr pod 20 let. Nejvíce dominantní výkony předváděli MOUZ a Spirit, kteří mají obecně jedny z nejmladších kádrů mezi špičkou.
Jimi „Jimpphat“ Salo
Jimi „Jimpphat“ Salo
Zdroj: PGL (Joao Ferreira)

Jimi „Jimpphat“ Salo zažívá premiéru jako hrom. Finský reprezentant MOUZ sice absolvuje svůj první Major v kariéře, ale v 17 letech působí jako neuvěřitelně zkušený hráč. Elimination Stage totiž opanoval s HLTV ratingem 1,50. Hned za ním se navíc objevuje jeho 19letý kolega Dorian „xertioN“ Berman. Aby toho navíc nebylo málo, tak v TOP 10 se nacházejí i Ludvig „Brollan“ Brolin a Ádám „torzsi“ Torzsás. S věkovým průměrem 20,5 roku má skvadra v čele s Kamilem „siuhy“ Szkaradkem před sebou zářivou budoucnost.

Mezi nejmladší týmy na PGL Majoru patří také Team Spirit. Ten je na tom věkově hodně podobně, až na přítomnost 27letého kapitána Leonida „chopper“ Vishnyakova. Právě Spirit postoupili rovněž s bilancí 3-0 a jejich dvě hlavní hvězdy doplňují v TOP 5 střelce z MOUZ. Nikoho určitě nepřekvapí, že se jedná o Dmitryho „sh1ro“ Sokolova, který má vůbec nejvyšší K/D ratio ze všech hráčů, a Danila „donk“ Kryshkovetse. 17letá superhvězda sice nezáří jako na předchozích turnajích, ale na stage bude opět skutečným démonem.

V individuálních tabulkách je následují další dva mladí Rusové, Ilya „m0NESY“ Osipov a znovuzrozený Sergey „Ax1Le“ Rykhtorov. Až na osmém místě v HLTV ratingu za Elimination Stage se nachází zkušenější střelec. Není jím nikdo jiný než 28letý Ismailcan „XANTARES“ Dörtkardeş, který patřil mezi nejlepší hráče už v Opening Stage, a později mu dokonce začal sekundovat 33letý kapitán Engin „MAJ3R“ Küpeli. 27letý fragující in-game leader Rodrigo „biguzera“ Bittencourt naopak na dominanci z úvodní fázi plně nenavázal.

PGL Major na Twitchi PLAYzone
PGL Major na Twitchi PLAYzone
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.