Přejít k hlavnímu obsahu

Zvažte výrobu vlastních herních konzolí, navrhl Vladimir Putin. Vznikne ruský PlayStation?

29. 3. 2024 | 18:30 Gaming
Ruský prezident Vladimir Putin pověřil ministry, ať posoudí, jak nakopnout videoherní průmysl v zemi. PlayStation, Xbox ani Nintendo Switch si ruští zákazníci aktuálně nekoupí. Společnosti vyrábějící tyto konzole totiž ukončily své aktivity poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.
Bude Rusko vyrábět vlastní herní konzole?
Bude Rusko vyrábět vlastní herní konzole?
Zdroj: thinkstock.com (s povolením)

Od zahájení invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se ruští hráči potýkají s velkou mírou izolace. Zemi opustili světoví herní giganti. Například společnost Wargaming, která stojí za simulátorem World of Tanks, ukončila své aktivity v Rusku i Bělorusku v dubnu 2022. Jen měsíc po zahájení války se z Ruska stáhly také Sony, Microsoft a Nintendo. Oficiálně se tam přestaly prodávat nejnovější modely jejich herních konzolí.

Ruský prezident Vladimir Putin pověřil vládu, ať do 15. června prozkoumá možnosti, za jakých podmínek by země mohla spustit výrobu vlastních herních zařízení. Informoval o tom ruský byznysový web RBC. Ten se odvolává na dokument zveřejněný na oficiálním webu ruského prezidenta.

Podle rusisty Jiřího Justa se přesto loni v Rusku prodalo přibližně 1,3 milionu kusů těchto konzolí. „Oficiálně by se neměly konzole prodávat, ale jsou zcela legálně k dostání u velkých prodejců spotřební elektroniky. Přičemž za příznivou cenu, například okolo 60 tisíc rublů (v přepočtu asi 15 tisíc korun), všechny verze PlayStationu 5,“ uvedl Just pro CNN Prima NEWS. „Konzole, jako všechna elektronika a další ‘zakázané’ zboží, se dováží z Číny, Turecka, Spojených arabských emirátů a částečně i z bývalých sovětských republik. Je to výnosný byznys,“ dodal.

Ruský videoherní byznys v minulosti patřil mezi deset největších trhů na světě. Podle analytické společnosti Statista je v zemi přes 50 milionů hráčů a v roce 2021 odhadovala příjmy ruského herního trhu na 2,7 miliardy dolarů. Po zahájení invaze na Ukrajinu a řadě sankcí se tamní trh ale propadl.

Rusové však rozhodně neztratili chuť hrát, v mnoha titulech nadále patří mezi absolutní světovou špičku. Hlavu si nedělají ani z mnoha různých omezení. Společnost Valve nepřijímá platby z karet vedených u ruských bank a obchody pro herní konzole PlayStation Store, Microsoft Store nebo My Nintendo Store v Rusku vůbec nefungují. „To ale neznamená, že Rusové nemají, co na konzolích hrát,“ připomněl Just.

Nařízení se dají obejít například přes VPN síť, díky níž si uživatel může změnit svou polohu, a získá tak přístup do největších obchodů. „Nejjednodušší je pro ně založit si nový účet v jiném regionu a pak přes různé prostředníky nakupují hry. V Rusku existuje hned několik stránek, které se zabývají zprostředkováním nákupu her a programů jako například Plati.market. Rusové vlastně nemají žádný výrazný problém s nákupem her,“ uvedl Just.

To platí i pro samotný Steam. Hráči si skrze zprostředkovatele pošlou peníze na virtuální Steam peněženku a bez problémů si mohou koupit jakýkoliv titul z několika desítek tisíc her, jež se na platformě nachází. Krom zmíněných západních platforem funguje v Rusku ještě služba VK Play. Na té jsou hlavně ruské tituly, mezi kterými je i velmi dobře hodnocená střílečka Atomic Heart. Tím ale výčet povedených videoher končí.

Pokud Kreml skutečně přijde s plánem, jak zahájit produkci vlastních konzolí, nebude mít ruský herní průmysl zcela vyhráno. Hráči si na nich užijí maximálně tituly domácí provenience. Nedá se očekávat, že by úspěšná zahraniční studia začala připravovat své videohry na zcela neznámou platformu.

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.