Přejít k hlavnímu obsahu

Tier 1 se vrací po Majoru. Do Číny letí FaZe, G2, posílení Astralis či náhradníci Liquid

7. 4. 2024 | 15:00 Counter-Strike 2 Preview
V letošním roce ještě nejsou po Majoru žádné hráčské přestávky, kolotoč se tak znovu roztočí pouhý týden po šampionátu v Kodani. Šestnáct týmů ze všech koutů světa se v čínském Chengdu utká o titul ze série Intel Extreme Masters, mimo nejlepších týmů světa nechybí ani řada těch, které se budou chtít ukázat nebo zapomenout na zklamání z minulých týdnů.
Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Zdroj: PGL (João Ferreira)

Od příchodu CS2 zatím FaZe Clan nechyběl ani jednou ve finále šesti po sobě jdoucích offline turnajů, na jihozápadě Číny tak budou největším favoritem na titul. Pro Davida „frozen“ Čerňanského by mohlo jít o první zlatý úspěch ve FaZe. Do Chengdu navíc nevyrazí jejich letošní přemožitelé Team Spirit a NAVI.

Na turnaji se však ukáží další čtyři týmy z nejlepší světové desítky aktuálního HLTV žebříčku. Ilya „m0NESY“ Osipov bude patřit mezi největší hvězdy celé akce, navázat na tažení z Majoru budou chtít nejen G2 Esports, ale také MOUZ a Cloud9. Virtus.pro by se naopak poprvé v letošním roce rádi probojovali do play-off.

Evropskou delegaci doplňuje překvapivý vítěz kvalifikace Nemiga a dánské duo HEROIC, Astralis. Především na poslední jmenovaný celek je scéna zvědavá, protože se poprvé ukáže za kormidlem Nicolai „dev1ce“ Reedtz. Ze hry bohužel na poslední chvíli vypadli Monte, kteří na turnaj bohužel nemohou dorazit.

Za ostatní regiony dorazí z TOP 30 ještě FURIA z Brazílie, Jižní Ameriku zastoupí také 9z Team. Severní část kontinentu posílá do akce Wildcard Gaming spolu s týmem Liquid, který se po selhání v kvalifikaci na PGL Major bude chtít konečně naplno ukázat. Na turnaj však míří jako náhradník, což o lecčem vypovídá.

Šestnáctičlenné složení uzavírají australští FlyQuest a trojlístek domácích zástupců. Naprosto překvapivě mezi asijskými účastníky naopak chybí The MongolZ, kteří ve finále asijské kvalifikace podlehli TYLOO. Spolu s těmi budou domácí zemi reprezentovat Lynn Vision a last minute náhradníci Steel Helmet.

IEM Chengdu startuje v pondělí 8. dubna, šampiona poznáme o šest dní později. Týmy rozdělené do dvou skupin budou každý den bojovat od brzkých ranních hodin našeho středoevropského časového pásma. Víkendové play-off se bude týkat pouze nejlepší šestice. Ve hře je krásný prize pool 250 tisíc dolarů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.