Přejít k hlavnímu obsahu

Videohra oživí slavnou českou postavu. Ze Švejka se stane velitel torpédoborce

11. 4. 2024 | 14:10 Gaming
Mnozí ho považují za pomatence a blázna. Teď se ale z Josefa Švejka stává velitel torpédoborce. Alespoň ve virtuálním světě námořních bitev. Populární postava tuzemského vojáka přichází do videohry World of Warships. Švejk se ve hře z dílny běloruského studia Wargaming dočká také českého dabingu. Svůj hlas mu propůjčil herec Michal Holán.
Z Josefa Švejka se stává velitel torpédoborce ve hře World of Warships.
Z Josefa Švejka se stává velitel torpédoborce ve hře World of Warships.
Zdroj: Wargaming

Josef Švejk se stává první českou postavou, která se objeví ve World of Warships. Vývojáři museli přijít s alternativním příběhem slavného vojáka, aby se mohl stát členem námořnictva. „Mít Švejka na lodi je skvělý nápad, ale dostat ho na palubu bylo složité. Nakonec jsme se rozhodli použít malý trik a využili jsme slavnou cestu dobrého vojáka do Budějovic,“ vysvětlil producent hry World of Warships Marek Tučan.

Na rozdíl od záměru autora knižní předlohy Jaroslava Haška se totiž ve studiu Wargaming rozhodli, že Švejk se v Českých Budějovicích nezastaví, ale jeho putování pokračuje dále na jih Evropy až k moři. „Popustili jsme uzdu fantazii a vytvořili pro Švejka naši alternativní cestu. Místo toho, aby se ocitl v Budějovicích, skončil na torpédoborci Tatra,“ dodal Tučan.

Švejk se ve World of Warships objeví jako velitel C. a K. maríny, který bude šéfovat torpédoborci. Bude tak plnit rozkazy hráčů a samozřejmě u toho sem tam utrousí vtipnou hlášku.

Čeští hráči se navíc mohou těšit, že Švejk na ně promluví ve svém rodném jazyce. Více než dvě stovky replik namluvil herec Michal Holán. Ten nejprve netušil, že

Vůbec jsem nevěděl, že budu dabovat Švejka, ale že budu namlouvat prvního českého kapitána lodi ve hře World of Warships. O koho jde, mi bylo poodhaleno až později. Jakmile mi řekli, že půjde o Švejka, tak jsem se začal hodně těšit. Švejka každý zná, patří tak nějak k naší české povaze,“ řekl Holán.

Vývoj videohry pro více hráčů World of Warships probíhá také v Praze, kde má běloruské studio Wargaming své kanceláře. Vedle simulátoru námořních bitev se v české metropoli pracuje také na akční tankové hře World of Tanks.

Štítky: Wargaming
Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.