Přejít k hlavnímu obsahu

Počtvrté v řadě. Chovy a jeho nadvláda v LCK pokračuje, série s T1 brala dech

15. 4. 2024 | 14:40 League of Legends Reportáž
Nejlepší finálová série LCK historie. Takový názor panuje mezi fanoušky League of Legends a oprávněně. Neskutečnou sérii na pět map nakonec ovládli hráči Gen.G. Jeong „Chovy“ Ji-hoon pozvedl domácí trofej již počtvrté v řadě, což se nikomu z korejské scény ještě nepovedlo.
Gen.G šampiony LCK
Gen.G šampiony LCK
Zdroj: LoL Esports

Finálový duel bez Gen.G a T1 mělo LCK naposledy v roce 2021. Následné finále na jaře 2022 vyhráli T1, jenže od té doby to byla pokaždé stejná pohádka. Gen.G pokaždé svého soupeře smetla a něco podobného se čekalo i tentokrát. Už ale od samotného nástupu bylo na všech hráčích vidět, jak moc chtějí trofej pozvednout právě teď. Po dechberoucím openingu oba týmy zasedly ke svým strojům před očima 15 tisíců diváků v aréně a milionů u obrazovek po celém světě.

První mapa se odvíjela po celou dobu ve prospěch favoritů, tedy obhajujícího týmu Gen.G. Nervy na obou stranách však hrály takovou roli, až došlo k souboji u Elder draka. Kdo jiný než Faker však zachoval chladnou hlavu a dodal fanouškům naději neuvěřitelným playem s Azirem, kdy během okamžiku smazal hned 4 soupeře. Nakonec jeho heroismus však nestačil a stav série se začal odebírat očekávaným směrem.

Brzy však bylo jasné, že to tak jednoznačné nebude. T1 pořád měli nějaká esa v rukávu. Ať už to byl nečekaný a tajný rush Barona, nebo clutch playe samotného Fakera. Pak tu ale byli i Oner a Gumayusi, kteří nenechali žádný objective zadarmo. Draci, Baroni, v situacích 50 na 50 to vypadalo spíše pro T1. Rázem bylo vyrovnáno a úřadující mistři světa se dokonce s třetí mapou chopili vedení v sérii.

V tu chvíli už napínavé klání sledovalo 2,5 milionu diváků, což je nejvyšší sledovanost jakékoliv regionální soutěže. Dokonce vyšší než rekord MSI. Pouze posledních pět finále Worlds mělo čísla vyšší. Aby ne, tyto týmy se skládaly se samých LCK šampionů, kteří předváděli League of Legends na nejvyšší úrovni. Jediný, kdo předtím nepozvedl trofej, byl topař Gen.G Kiin, který jako by v tu chvíli neznal slitování. Zeus, považovaný za aktuálně nejlepšího toplanera na světě, si proti němu ani neškrtnul. Na čtvrté mapě to byl ale opět Chovy, kdo na sebe strhnul veškerou pozornost se svým Aurelion Solem. Opět bylo vyrovnáno a nadešel čas na Silver Scrapes.

Vše měla rozhodnout poslední, pátá mapa. Comfort picky na obou stranách, nicméně jeden z týmu byl pro trofej daleko hladovější. Kiin opěr naprosto zdemoloval top a nakonec řádil po mapě jako nezabitelný boss. Gen.G se pomalu blížili k Nexusu. První pokus byl odražen, na druhý už však bylo hotovo. Obrana T1 padla a historie se opakovala. Chovy pozvedl LCK trofej počtvrté v řadě a jeho odkaz v domácí soutěží začíná nabírat na slávě. Ještě mu však chybí bodovat na mezinárodním poli.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.