Přejít k hlavnímu obsahu

Logitech G představuje novou kompaktní klávesnici G PRO X 60. U vybraných partnerů pak rozšiřuje své portfolio

16. 4. 2024 | 09:00 PR článek
Logitech G, značka společnosti Logitech a přední inovátor herních technologií a vybavení, představuje Logitech G PRO X 60 LIGHTSPEED Gaming Keyboard, kompaktní profesionální herní klávesnici, která šetří cenné místo na stole a vyhovuje tak stále náročnějším požadavkům profesionálních hráčů. V České republice pak u vybraných partnerů rozšiřuje portfolio o mikrofony Logitech G Yeti, svítidla Logitech G Litra Beam a sluchátka Logitech G Astro.
Logitech klávesnice G PRO X TKL
Logitech klávesnice G PRO X TKL
Zdroj: Logitech

Kompaktní klávesnice

E-sportovci potřebují to nejkvalitnější vybavení, aby mohli dále vylepšovat svoje herní výkony. Klávesnice s 60% velikostí oproti běžné variantě je mezi profesionály stále oblíbenější, protože ponechává víc prostoru pro dynamické pohyby myší, které jsou potřebné při vrcholném klání v FPS střílečkách. Menší 60% klávesnice se snadno vejde do vyhrazeného soutěžního prostoru, umožňuje optimální rozmístění herního vybavení pro dosažení maximálního výkonu a také se s ní lépe cestuje na turnaje. „PRO X 60 je ideální pro hráče, kteří potřebují klávesnici, co se dá přizpůsobit jakémukoliv nastavení a podmínkám. Je také velmi snadno přenosná, když musím někam jet. Moc se mi líbí,“ říká Michaela ‚mimi‘ Lintrup, která hraje Valorant za tým G2 Esports.

Klávesnice menších rozměrů se sice dobře hodí pro hraní na soutěžích, někteří profesionální hráči však na nich můžou postrádat důležité speciální klávesy. Aby se tento problém vyřešil, disponuje PRO X 60 inovativní technologií KEYCONTROL, která umožňuje přizpůsobení jejích funkcí daleko za hranice klávesnic standardních.

„S navrhováním a výrobou klávesnic a spínačů pro profesionální hráče a s jejich pomocí máme dlouholeté zkušenosti,“ prohlásil Brent Barry, vedoucí oddělení pro e-sporty a vybavení řady PRO pod značkou Logitech G. „Díky naší těsné spolupráci s hráči jsme získali důležité poznatky, které sehrály klíčovou roli při navrhování PRO X 60 a upozornily na potřebu technologie KEYCONTROL. Tento nový produkt má vše, co by si profesionální hráči mohli přát: kompaktní přenosné provedení v kombinaci s novými pokročilými technologiemi, které jim dokážou poskytnout potřebné vybavení a výkon na cestě k vítězství.“

Technologii KEYCONTROL jsme vyvinuli s cílem rozšířit možnosti klávesnice nad rámec standardní klávesnice plné velikosti. Uživatelsky přívětivý nástroj KEYCONTROL je součástí aplikace G HUB a nabízí hráčům mnohem větší přizpůsobitelnost díky možnostem přiřadit každé klávese až 15 funkcí a nastavit si klávesnici podle svého individuálního herního stylu. V kombinaci s pokročilou funkcí G-SHIFT, kterou lze použít k přepínání funkcí tlačítek myši, můžou hráči aktivovat novou vrstvu kláves a získat rychlý přístup k libovolné klávese nebo příkazu přímo pod svojí levou rukou, ke klávesám WASD nebo k jakékoli jiné programovatelné klávese na klávesnici. Chybějící důležité klávesy si tak doplní přesně tam, kde je potřebují, což jim zajistí bleskový přístup k potřebným funkcím a urychlí jejich cestu k vítězství.

„Miluju původní klávesnici PRO, ale když se moje hra zdokonalila, chtěla jsem něco menšího, abych měla na stole víc místa na myš, aniž bych přišla o funkce kláves,“ říká Emma ‚Emy‘ Choe, která hraje CounterStrike 2 za tým FlyQuest RED. „Když jsem přešla na PRO X 60 s KeyControl, získala jsem víc místa k rychlým pohybům myší a zároveň si můžu přizpůsobit klávesnici tak, aby mi nechyběly žádné potřebné klávesy. Už se nemůžu dočkat, až ji použiju v soutěži.“

Klávesnice PRO X 60 disponuje také spolehlivou bezdrátovou technologií Logitech G LIGHTSPEED. Bezdrátové připojení LIGHTSPEED jsme navrhli tak, aby bylo stejně rychlé jako kabelové a zároveň extrémně odolné proti rušení, a to i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Když profesionální hráč soutěží na turnaji, často ho obklopují tisíce lidí se zařízeními generujícími rádiové vlny, jako jsou mobilní telefony, kamery a různé sítě. Logitech testuje

LIGHTSPEED ve špičkové bezodrazové komoře, kde se generuje odpovídající vysokofrekvenční rušení, aby ověřil bezproblémové fungování bezdrátového spojení přes LIGHTSPEED. Profesionální hráči se můžou spolehnout, že jejich kliknutí a pohyby myší počítač zaregistruje přesně, což jim umožní podat maximální výkon.

„Při soutěžích je velmi důležité spolehlivé a rychlé připojení, protože v kritické situaci potřebujete co možná nejkratší odezvu. Trvale rychlé a funkční bezdrátové připojení může při hraní v nejvyšší lize znamenat rozdíle mezi vítězstvím a porážkou,“ říká Evan ‚Verhulst‘ Verhulst, který hraje Apex Legends za tým TSM.

Klávesnice PRO X 60 má optické spínače GX Optical s taktilním nebo lineárním průběhem stisknutí. Tyto spínače byly navrženy tak, aby uspokojily uživatele při hraní i psaní, k čemuž přispívá i jejich promazání při výrobě. Nabízejí rychlejší odezvu než standardní mechanické spínače, a tím i rychlejší hraní. Na rozdíl od běžných mechanických spínačů se GX Optical aktivují světelným paprskem, takže odpadá krátké zpoždění kvůli ošetření zákmitů kontaktů. Signál se vyšle hned po stisknutí klávesy.

Mezi další vlastnosti klávesnice PRO X 60 patří:

  • Hmatníky kláves z dvojitě vstřikovaného polybutylen-tereftalátu (dual-shot PBT)
  • RGB podsvícení kláves s funkcí LIGHTSYNC
  • Přepínač herního režimu
  • Váleček pro regulaci hlasitosti, funkce pro ovládání médií
  • Bluetooth
  • Adaptér 2:1 LIGHTSPEED
  • Polotvrdé přepravní pouzdro

Cena a dostupnost 

Bezdrátová herní klávesnice PRO X 60 LIGHTSPEED v černé a bílé barvě je k dostání u prodejce Alza.cz a na stránkách LogitechG.com za doporučenou maloobchodní cenu 4 999 Kč. Na stránkách LogitechG.com se bude prodávat i její růžová varianta.

Rozšíření portfolia Logitech G v ČR

Kromě nové klávesnice se v České republice začínají nově prodávat tyto hráčské periferie řady Logitech G:

Tyto produkty jsou k dispozici u všech podporovaných partnerů: Alza.cz, CZC.cz, Datart, Electroworld, TS Bohemia, Planeo Elektro a nově i Smarty.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).