Přejít k hlavnímu obsahu

Smurfing je špatný, shodují se hráči. Sami ho ale zneužívají

22. 5. 2024 | 13:30 Gaming
Většina hráčů online počítačových her se shoduje, že smurfing je jeden z nejhorších a zároveň nejtoxičtějších problémů v gamingu. Zároveň však velká část dotázaných přiznala, že sama čas od času smurfí. Něktěří odůvodnili své chování validními důvody, stále to ale bylo pro autory studie překvapením.
Hráč League of Legends (ilustrační foto)
Hráč League of Legends (ilustrační foto)
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

Studie portálu osu.edu přinesla výsledky míry toxicity při hraní online počítačových her. Respondenti ve svých odpovědích naznačují, že s chováním gamerů to není tak špatné, jak se obecně říká. Zároveň se zjistilo, co hráči považují za jeden z nejhorších druhů toxicity.

Ačkoliv většina online her používá matchmaking systém na základě dovedností jednotlivých hráčů (popřípadě dosažené úrovně) a dává tak podobné úrovně do jednoho zápasu, ve hře se mohou objevit i takzvaní „smurfové“. Ti tento systém obchází používáním druhého účtu. Díky tomu se dostanou do špílů hráčů s nízkými úrovněmi, kde následně dominují.

Komunita se v tématu smurfingu rozděluje na dvě skupiny. První, jež smurfing obhajuje a druhá, která ho odsuzuje. 69 % dotázaných smurfing nesnáší, a zároveň se jím proviňuje. „Hráči říkají, že opravdu nemají rádi smurfování. Také však říkají, že to dělají, ale neníčí hry. Dělají to dle všeho pouze z oprávněných důvodů,“ zmínil autor studie a doktorand Charles Monge.

Studie prokázala, že dotázaní lidé vnímají hráče, kteří smurfí, jako více toxické a častěji trollící nebo na své slabší spoluhráče nenávistné. „Hele, občas smurfím, ale v některých případech to není tak špatné,“ odpověděla většina hráčů.

Základem studie bylo 328 hráčů z herních subredditů, kteří hrají videohry více než 24 hodin týdně.

Mezi hlavní důvody smurfingu patří například touha hrát se slabšími přáteli nebo rozdrtit méně kvalifikované hráče. Výsledek byl však pro autory překvapující, protože se domnívali, že pokud někomu smurfing vadí, neměl by ho provozovat za žádných podmínek.

Většina hráčů je proti smurfingu
Většina hráčů je proti smurfingu
Foto: depositphotos.com (s povolením)
Zdroj: osu.edu
Štítky: smurfing, studie