Přejít k hlavnímu obsahu

Youtubeři jako teroristi? Japonsko trénuje na nájezdy tvůrců, ozval se i PewDiePie

23. 5. 2024 | 13:10 Kauza
Jedna z největších hvězd platformy YouTube, Felix „PewDiePie“ Kjellberg, se ve svém novém videu tvrdě opřel do youtuberů, kteří dle jeho slov ničí Japonsko. On sám se do země před pár lety se svoji ženou přestěhoval. Kvůli youtuberům z ciziny, kteří pro pár tisíc zhlédnutí projevují své nevhodné chování videích, připravují Japonci ochranná opatření. Cvičení policie téměř připomínal zásah proti teroristům.
PewDiePie názor na YouTubery v Japonsku
PewDiePie názor na YouTubery v Japonsku
Zdroj: YouTube

Japonsko dlouhodobě láká influencery a youtubery. O drama ve spojení s nimi není nouze, tvůrci videí udělají cokoli pro senzaci. Středem pozornosti je v současné době streamer Johnny Somali, není však jediný, kdo se kvůli svému nevhodnému chování v Japonsku dostal do problému. Dříve byl linčován například slavný youyuber Logan Paul, kvůli nechvalně známému videu z lesa sebevrahů s názvem Aokigahara.

Somali byl kvůli svému chování zatčen a z Japonska deportován, další influenceři ale mohou následovat v jeho stopách. Japonci už toho mají dost, stejně jako jeden z nejslavnějších youtuberů Felix „PewDiePie“ Kjellberg.

Ve svém nejnovějším videu se rozmluvil o tomto problému a také o tom, jaké restrikce kvůli těmto youtuberům Japonsko zavádí. Zajímavostí je, že v roce 2022 se se svojí ženou do Japonska přestěhoval, posléze v zemi přivítal na světě i svého prvního potomka.

Je to zamoření. Všichni tito YouTubeři přicházejí, snaží se být tak otravní, jak je to jen možné, získat spoustu pozornosti, získat spoustu nenávistných kliknutí. Je to opravdu frustrující, protože pro mnoho lidí je Japonsko útěkem před tímto špatným chováním, které se často děje na veřejnosti. Japonsko je vnímáno jako zdvořilejší, a proto ho lidé chtějí chránit,“ zmínil PewDiePie ve svém videu.

Zmínil také japonské protiteroristické cvičení, které policie v rámci boje proti otravným influencerům zavedla. Záběry z přiloženého videa níže ukazují, jak „herci“ drží selfie tyč, zatímco stříkají na policisty sprejem v rámci „pranku“, zatímco se je ochranné prvky snaží zatlačit zpět. Toto cvičení dle všeho není jediné a opatření proti cizincům se kupí. 

Somali dle všeho dostal za své kontroverzní incidenty včetně vniknutí na staveniště nebo hlasitého vysílání v restauraci pokutu ve výši 32 tisíc korun.