Přejít k hlavnímu obsahu

Sázkařský skandál má dohru. Kvůli doživotním trestům si profesionálové už nezahrají

5. 6. 2024 | 15:00 League of Legends Kauza
Po dlouhém vyšetřování oficiálně přichází tvrdé tresty napříč vietnamskou League of Legends scénou. Za porušení globálního kodexu chování Riot Games udělují trvalé zákazy a řada profíků má utrum. Pořadatelé odmítají tolerovat jakékoliv chování ovlivňující integritu soutěže VCS.
Team Whales
Team Whales
Zdroj: VCS

Do sázkařského skándalu se namočil minimálně jeden zástupce každého z osmi účastníků nejvyšší vietnamské ligy VCS. Dlouho trvající kauza je ale konečně u konce. Rozdané tresty zahrnují osm doživotních zákazů, šest tříletých zákazů a několik dalších trestů na jeden až dva roky. Přesto někteří hráči dostali šanci a jejich činnost byla pozastavena pouze do letního splitu 2024, což jim umožní návrat na scénu.

Přesné důvody těchto zákazů nebyly oficiálně potvrzeny, ale pořadatelé VCS jednoznačně zdůraznili, že „nebudou tolerovat žádné chování, které ohrožuje kompetitivní integritu soutěže.“ To může zahrnovat celou škálu prohřešků, ale činy některých hráčů byly natolik závažné, že vedly k doživotním zákazům.

Mnoho potrestaných hráčů porušilo článek tři globálního kodexu chování. Ten zahrnuje široké spektrum přestupků včetně podvádění, výhrůžek, úplatků, hazardu, ovlivňování zápasů a dalších. Jiní hráči pak porušili článek 4.1, který vyžaduje, aby každý profesionál hlásil jakékoli porušení kodexu ihned, jakmile se o něm dozví. Tím, že o prohřešcích neinformovali, dostali kratší tresty ve výši minimálně osmi měsíců.

Zákaz činnosti si vysloužila i známá jména. Viết Huy „Pyshiro“ Lê je aktuálním vietnamským šampionem, Trần „BeanJ“ Văn Chính a Lê „Gloryy“ Ngọc Vinh si zahráli na minulém světovém šampionátu a to je jen začátek seznamu. Nejtvrdší tresty potkaly Rainbow Warriors, kteří v lize nadobřo končí jako organizace.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.