Přejít k hlavnímu obsahu

Nový Doom pro všechny! Je to franšíza, kterou by si měl zasloužit hrát každý, říká šéf Xboxu

10. 6. 2024 | 16:30 Gaming
Šéf Xboxu Phil Spencer příjemně překvapil všechny hráče. Nejnovější díl ikonické FPS série Doom totiž bude dostupný i na PS5. Pokračování série zvané The Dark Ages bylo představeno během Xbox Games Showcase, kde Spencer potvrdil, že hra bude multiplatformní. Oproti strategii, která se zaměřovala převážně na exkluzivity do Game Passu, jde o velkou změnu.
DOOM: The Dark Ages
DOOM: The Dark Ages
Zdroj: id Software

„Doom je jednou z těch sérií, které mají historii na tolika platformách. Je to franšíza, kterou by si měl zasloužit hrát každý,“ prohlásil Spencer v rozhovoru pro IGN. Tento krok je přitom opakem politiky Xboxu poslední doby. Hry jako Starfield a Redfall vyšly pouze na PC a Xbox, hráči vlastnící pouze PlayStation měli smůlu.

Nečekaný krok otevírá otázky ohledně budoucí strategie Microsoftu. Mohou jiné ikonické série následovat Dooma a být dostupnější pro ještě širší komunitu? Spencerovo rozhodnutí naznačuje, že Xbox může u některých her ctít historický význam a fanouškovskou základnu. „Marty mi řekl, že ji chce prodávat na všech platformách. Takhle jednoduché to je,“ připomněl Spencer schůzku s game directorem Martym Strattonem.

Vydání titulu se chystá na rok 2025. Potvrzení je součástí nedávných novinek o „Projektu Latitude,“ což je interní název pro pokračující snahu Xboxu přinášet své tituly na konkurenční konzole. Multiplatformní přístup formálně započal v únoru, kdy Xbox oznámil zrušení exkluzivity čtyř svých titulů. „Abychom zajistili dlouhodobý úspěch pro Xbox i celý průmysl, musíme pokračovat v evoluci,“ zdůvodnil tehdy Xbox svůj postoj.

Doom: The Dark Ages je prequelem, který kombinuje temné fantasy a středověk. Xbox po velkolepém představení uvedl, že hra „postaví hráče za hledí mocného Slayera, který bojuje proti démonickým hordám v tvrdých, strhujících soubojích uvnitř epického, filmového příběhu bohů, králů a monster.“

Zdroj: IGN
Štítky: Xbox, Microsoft, PS5, Doom
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.